piątek, 12 września 2014

Pstrąg z cytryną pieczony w folii w piekarniku

Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb, szczególnie lubię ją z grilla lub z piekarnika, właśnie taką pieczoną w folii. Rybka ta wychodzi bardzo mięciutka i delikatna. Moim ulubionym dodatkiem do pstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy.

Pstrąg z cytryną


SKŁADNIKI:

2 świeże wypatroszone pstrągi
1 cebula
1 cytryna
pieprz cytrynowy
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Pstrąga myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz pieprzem cytrynowym. Natkę pietruszki myjemy i wkładamy do środka ryb. Ryby (każdą osobno) układamy na folii aluminiowej. Cytrynę kroimy na połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli. 
 

Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut.






14 komentarzy:

  1. uwielbiam ryby przyrządzone w ten sposób, ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moją ulubioną rybą jest co prawda łosoś ale dla urozmaicenia rybnego menu robię również pstrąga. Bardzo smaczna rybka. Świetnie ją podałyście. Smakowita. Zjadłabym bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łososia też bardzo lubimy, ale tym razem pstrąg.

      Usuń
  3. Bardzo lubię tak przygotowanego pstrąga :) Jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam też wypróbować z pomarańczem zamiast cytryny, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O z pomarańczem jeszcze nie robiłam, następnym razem spróbuje bo propozycja wydaje mi się ciekawa.

      Usuń