Owoce pod kruszonką czy jak kto woli crumble to deser, który bardzo często u Nas gości. Dziś właśnie na taki deserek zapraszamy. Wybrałyśmy tym razem śliwki, gdyż sezon na nie w pełni i świetnie skomponowały się z płatkami migdałowymi oraz słodką kruszonką.
Śliwki z migdałami pod kruszonką
SKŁADNIKI:
około 350-400 g śliwek
4 łyżeczki płatków migdałowych
50 g masła
50 g cukru pudru + do dekoracji
100 g mąki pszennej
cukier do oprószenia śliwek
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy każdą połówkę na ćwiartki. Do kokilek przekładamy śliwki, oprószamy delikatnie cukrem i posypujemy migdałami.
Z masła, mąki oraz cukru pudru przygotowujemy kruszonkę, którą rozcieramy w placach. Kruszonkę sypiemy na owoce.
Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Deser jest gotowy gdy kruszonka jest zarumieniona.
Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Pyszna środa u ciebie, zjadłabym jedną sztukę ze śliweczką. Kusisz i to bardzo
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńKiedy zaglądam do was w słodkie środy zawsze jestem niezwykle mile zaskoczona (właściwie nie wiem czemu zaskoczona - u was to przecież normalnie jest tak pysznie) macie świetne pomysły na słodkości :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy. Zapraszamy do śledzenia naszych przepisów już wkrótce kolejne słodkie pyszności :)
UsuńSmakowity deserek, wygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, jeszcze mam trochę śliwek, muszę wypróbować takie pod kruszonką :)
OdpowiedzUsuńPolecamy, koniecznie napisz nam jakie efekty smakowe :D
UsuńMimo, że śliwki średnio mi podchodzą to w wersji zapiekanej uwielbiam! Z nutką migdałową niebo w gębie ;>
OdpowiedzUsuń:) oj tak tak - niebo i to w zasięgu naszych możliwości :D
UsuńCrumblee i to jeszcze z migdałami - porywam miseczkę :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :D Smacznego :D
UsuńJak ja lubie zapiekane owoce :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko my również je uwielbiamy :)
UsuńAch cóż to za cuda. Z wielką chęcią bym ich skosztowała. Wyglądają obłędnie i na pewno w smaku były równie wspaniałe. Super przepis. Bardzo lubię kruszonkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Zapraszam do mnie :)
Dziękujemy :) Śliwki - migdały - kruszonka to świetne trio :D
UsuńCudownie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńApetyczne i bardzo smaczne :) Polecamy przygotować gdy sezon na śliwki w pełni
UsuńŚliczne te kokilki :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam ten deser :)
nie miałam okazji się nim zajadać i baaardzo żałuję :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam i kruszonkę i owocki :D
Okazja na przygotowanie takiego deserku jest zawsze, koniecznie się skuś na niego :)
UsuńBardzo lubię śliwki w każdej postaci. A Wasze śliwki pod pyszną kruszonką to już poezja. Nie dość, że wspaniały przepis, to tak ślicznie na zdjęciu wyglądają, że kuszą niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzoo dziękujemy, miło nam czytać tak pozytywne komentarze :))
UsuńMuszą być pyszniutkie. Śliwek w takiej wersji jeszcze nie robiłam, a wyglądają mega kusząco!:)
OdpowiedzUsuńAnika koniecznie wypróbuj to połączenie :)
UsuńUwielbiam takie desery. Mięciutkie owoce i ta chrupiąca czapeczka :)
OdpowiedzUsuńMy również uwielbiamy takie połączenia :)
UsuńPozdrawiamy :)
woow deser idealny!!!
OdpowiedzUsuń:) idealny ....
UsuńPyszne ! Uwielbiam owoce pod kruszonką ;)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy, polecamy!
Usuń