środa, 24 września 2014

Słodkie środy - Śliwki z migdałami pod kruszonką

Owoce pod kruszonką czy jak kto woli crumble to deser, który bardzo często u Nas gości. Dziś właśnie na taki deserek zapraszamy. Wybrałyśmy tym razem śliwki, gdyż sezon na nie w pełni i świetnie skomponowały się z płatkami migdałowymi oraz słodką kruszonką.

Śliwki z migdałami pod kruszonką



SKŁADNIKI: 

około 350-400 g śliwek
4 łyżeczki płatków migdałowych
50 g masła
50 g cukru pudru + do dekoracji
100 g mąki pszennej
cukier do oprószenia śliwek


PRZYGOTOWANIE:

Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy każdą połówkę na ćwiartki. Do kokilek przekładamy śliwki, oprószamy delikatnie cukrem i posypujemy migdałami.
 Z masła, mąki oraz cukru pudru przygotowujemy kruszonkę, którą rozcieramy w placach. Kruszonkę sypiemy na owoce. 
Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 30 minut. 
Deser jest gotowy gdy kruszonka jest zarumieniona.
 Podajemy oprószając cukrem pudrem.


34 komentarze:

  1. Pyszna środa u ciebie, zjadłabym jedną sztukę ze śliweczką. Kusisz i to bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy zaglądam do was w słodkie środy zawsze jestem niezwykle mile zaskoczona (właściwie nie wiem czemu zaskoczona - u was to przecież normalnie jest tak pysznie) macie świetne pomysły na słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy. Zapraszamy do śledzenia naszych przepisów już wkrótce kolejne słodkie pyszności :)

      Usuń
  3. Smakowity deserek, wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności, jeszcze mam trochę śliwek, muszę wypróbować takie pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, koniecznie napisz nam jakie efekty smakowe :D

      Usuń
  5. Mimo, że śliwki średnio mi podchodzą to w wersji zapiekanej uwielbiam! Z nutką migdałową niebo w gębie ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) oj tak tak - niebo i to w zasięgu naszych możliwości :D

      Usuń
  6. Crumblee i to jeszcze z migdałami - porywam miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja lubie zapiekane owoce :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach cóż to za cuda. Z wielką chęcią bym ich skosztowała. Wyglądają obłędnie i na pewno w smaku były równie wspaniałe. Super przepis. Bardzo lubię kruszonkę.
    Pozdrawiam. Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Śliwki - migdały - kruszonka to świetne trio :D

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Apetyczne i bardzo smaczne :) Polecamy przygotować gdy sezon na śliwki w pełni

      Usuń
  10. Śliczne te kokilki :)
    Też uwielbiam ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie miałam okazji się nim zajadać i baaardzo żałuję :(
    Uwielbiam i kruszonkę i owocki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazja na przygotowanie takiego deserku jest zawsze, koniecznie się skuś na niego :)

      Usuń
  12. Bardzo lubię śliwki w każdej postaci. A Wasze śliwki pod pyszną kruszonką to już poezja. Nie dość, że wspaniały przepis, to tak ślicznie na zdjęciu wyglądają, że kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzoo dziękujemy, miło nam czytać tak pozytywne komentarze :))

      Usuń
  13. Muszą być pyszniutkie. Śliwek w takiej wersji jeszcze nie robiłam, a wyglądają mega kusząco!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anika koniecznie wypróbuj to połączenie :)

      Usuń
  14. Uwielbiam takie desery. Mięciutkie owoce i ta chrupiąca czapeczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również uwielbiamy takie połączenia :)
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  15. Pyszne ! Uwielbiam owoce pod kruszonką ;)

    OdpowiedzUsuń