piątek, 19 września 2014

Racuchy ze śliwkami

Lubicie racuchy??  Ja je uwielbiam !!! Dla jednych pyszny deser dla drugich pyszny obiad, a dla jeszcze innych pożywne śniadanie. U mnie racuszki podaję jako deserek i zawsze znikają bardzo szybko. Dla odmiany od tradycyjnych jabłkowych przygotowałam je z pysznymi śliwkami. Podane z cukrem pudrem komponowały się idealnie.. 

Racuchy ze śliwkami 
 

SKŁADNIKI:
1 czubata szklanka mąki
350 ml zsiadłego mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 śliwek 
cukier puder do dekoracji
olej do smażenia 
 PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
 Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem.




24 komentarze:

  1. u mnie często bywają, zwłaszcza w piątki, gdy jemy bezmięsnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racuszki to świetny pomysł i na obiad i na deser .. jedni lubią takie śniadanie więc można podawać je na każdy posiłek i jest smacznie :)

      Usuń
  2. mniam! zwykle robię z jabłkami a tu niespodzianka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też klasyka racuchów to jabłka ale warto zmienić klasyczne smaki :)

      Usuń
  3. Uwielbiam racuchy ale wolę jak mama usmaży a ja tylko konsumuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też wiele bym dała by to mama mi usmażyła, jednak już nierealne .. Teraz ja smażę je dla swojej córeczki :)

      Usuń
  4. lubimy :) i z chęcią zjemy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam racuszki, ale ze śliwkami nie robiłam.
    Wasze racuszki wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy przygotować racuszki ze śliwkami są przepyszne :)

      Usuń
  6. Bardzo lubię, nigdy nie jadłam ze śliwkami..... Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy to połączenie, racuszki są rewelacyjne ze śliwką :)

      Usuń
  7. Oj uwielbiam śliwki, a jako dodatek do racuchów i innych mącznych cudów tym bardziej.
    Wyglądają bardzo apetycznie.

    Dziękuję za wizytę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czym mozna zastapic mleko zsiadle? mozna jogurtem?

    OdpowiedzUsuń