Sezon na przetwory ze śliwek już w pełni. U nas też spiżarka zapełnia się słoiczkami z ich udziałem. Dzisiaj dla Was pyszny kompot ze śliwkami w roli głównej. Moja mama przygotowywała taki odkąd pamiętam i dzisiaj dziele się z Wami tym klasycznym ale jakże sprawdzonym i niezastąpionym przepisem.
Kompot ze śliwek do słoików na zimę
SKŁADNIKI:
około 4 kg śliwek
4 łyżki cukru - na każdy litrowy słoik
przegotowana woda - wrząca
4 łyżki cukru - na każdy litrowy słoik
przegotowana woda - wrząca
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, przebieramy.
Następnie je pestkujemy przecinając je na połówki.
Śliwki przekładamy do umytych litrowych słoików.
Do każdego litrowego słoika wsypujemy 4 łyżki stołowe cukru.
Zalewamy do przykrycia śliwek wrząca wodą, zakręcamy.
Do szerokiego garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy wodę i zagotowujemy, wkładamy słoiki (wody powinno być do około 3/4 wysokości słoików) i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Na zimę -wspomnienie lata :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo musi być kilka słoiczków w spiżarce, polecamy :)
UsuńWłaśnie zamierzam przystąpić do pracy.Śliwy są umyte,już suche i czekają na mnie.Zrobię raczej nie kompot,a na gęsto,bo mam w planie taki zimowy obiad:
OdpowiedzUsuńKasza jaglana,na kaszę wyłożyć śliwki z kompotu i to wszytko polać śmietaną.
Dobry lekkostrawny obiad.
Ile śliwek do 1 słoika dać?
OdpowiedzUsuńŚliwek dajemy około 3/4 słoika
Usuń