piątek, 5 września 2014

Kompot ze śliwek do słoików na zimę

Sezon na przetwory ze śliwek już w pełni. U nas też spiżarka zapełnia się słoiczkami z ich udziałem. Dzisiaj dla Was pyszny kompot ze śliwkami w roli głównej. Moja mama przygotowywała taki odkąd pamiętam i dzisiaj dziele się z Wami tym klasycznym ale jakże sprawdzonym i niezastąpionym przepisem.

Kompot ze śliwek do słoików na zimę


SKŁADNIKI:

około 4 kg śliwek
4 łyżki cukru - na każdy litrowy słoik
przegotowana woda - wrząca


PRZYGOTOWANIE:

Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, przebieramy. 
Następnie je pestkujemy przecinając je na połówki. 
Śliwki przekładamy do umytych litrowych słoików. 
Do każdego litrowego słoika wsypujemy 4 łyżki stołowe cukru. 
Zalewamy do przykrycia śliwek wrząca wodą, zakręcamy. 
Do szerokiego garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy wodę i zagotowujemy, wkładamy słoiki (wody powinno być do około 3/4 wysokości słoików) i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. 
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.



3 komentarze:

  1. Na zimę -wspomnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obowiązkowo musi być kilka słoiczków w spiżarce, polecamy :)

      Usuń
  2. Właśnie zamierzam przystąpić do pracy.Śliwy są umyte,już suche i czekają na mnie.Zrobię raczej nie kompot,a na gęsto,bo mam w planie taki zimowy obiad:
    Kasza jaglana,na kaszę wyłożyć śliwki z kompotu i to wszytko polać śmietaną.
    Dobry lekkostrawny obiad.

    OdpowiedzUsuń