Sezon na grilla trwa. Mój mąż jest jego miłośnikiem a najbardziej lubi wszelaką wieprzowinę. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na żeberka z grilla. Przygotowanie potrwa troszkę dłużej niż klasycznych szaszłyków ale zapewniam Was ze warto ...
Żeberka z grilla
SKŁADNIKI:
12 porcji żeberek
400 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki
zioła prowansalskie
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do miski wlewamy olej, dodajemy paprykę zioła, sól i pieprz - marynatę dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do niej żeberka, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny.
Żeberka wyciągamy z marynaty i układamy na tacce na około kwadrans.
Następnie przekładamy je na rozgrzany grill i grillujemy do zarumienienia z wszystkich stron, co pewien czas obracając.
Udanego grillowania! Oby pogoda dopisała! :)
OdpowiedzUsuń:) ooo tak oby pogoda nam dopisała ...
UsuńŻeberka robię czasami na obiad, lubię też w kapuście. Wasze wyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńŻeberka w kapuście również uwielbiamy ... jednak te z grilla polecam również są przepyszne :)
Usuńrumiane i pyszne mięsko
OdpowiedzUsuń:) przepyszne ... polecamy :)
UsuńDzisiaj takie u mnie na obiad :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń