sobota, 16 sierpnia 2014

Żeberka z grilla

Sezon na grilla trwa. Mój mąż jest jego miłośnikiem a najbardziej lubi wszelaką wieprzowinę. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na żeberka z grilla. Przygotowanie potrwa troszkę dłużej niż klasycznych szaszłyków ale zapewniam Was ze warto ... 

Żeberka z grilla



SKŁADNIKI:


12 porcji żeberek

400 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki
zioła prowansalskie
sól
pieprz

 PRZYGOTOWANIE:

Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do miski wlewamy olej, dodajemy paprykę zioła, sól i pieprz - marynatę dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do niej żeberka, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. 
Żeberka wyciągamy z marynaty i układamy na tacce na około kwadrans.
 Następnie przekładamy je na rozgrzany grill i grillujemy do zarumienienia z wszystkich stron, co pewien czas obracając.




8 komentarzy:

  1. Udanego grillowania! Oby pogoda dopisała! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka robię czasami na obiad, lubię też w kapuście. Wasze wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeberka w kapuście również uwielbiamy ... jednak te z grilla polecam również są przepyszne :)

      Usuń
  3. Dzisiaj takie u mnie na obiad :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń