niedziela, 17 sierpnia 2014

Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym

Gołąbki nie zawsze muszą być z kapusty. Dziś podrzucamy przepis na gołąbki w liściach botwiny. Wykonuje się je podobnie jak tradycyjne, lecz dużo szybciej. Te w liściach botwinki smakują rewelacyjnie polane sosem chrzanowym.


Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym





SKŁADNIKI:

pęczek botwinki o dużych liściach
100 g ugotowanego ryżu
250 g mięsa mielonego
sól , pieprz
1 szklanka bulionu
1 łyżka chrzanu
200 ml jogurtu naturalnego
kolorowy pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Liście botwinki zblanszować w lekko osolonym wrzątku.
 Ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem. 
Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. 
Gołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i zalać bulionem.
 Całość dusić pod przykryciem ok 30 minut.

Podaje te gołąbki z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z chrzanem, doprawionego solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.






17 komentarzy:

  1. W botwince i z takim sosem musiały smakować pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na gołąbki. Super smacznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! w botwince jeszcze nie robiłam, muszę koniecznie to nadrobić, póki jest jeszcze dostępna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny pomysł, nie wpadłabym na niego. Fajna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że pomysł się spodobał, zachęcamy do przygotowania tego dania!

      Usuń
  5. Bardzo smakowity czarno-biały kontrast na talerzu :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle ciekawy pomysł. Muszę podrzucić babci, by przy następnych gołąbkach wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieje, że Babci spodoba się pomysł na gołąbki w botwince :)

      Usuń
  7. ciekawa alternatywa tradycyjnych gołąbków!

    OdpowiedzUsuń