czwartek, 3 lipca 2014

Roladki z mozzarellą i papryką konserwową

Moim ulubionym mięskiem na roladki jest drób. Owszem, jadamy także wieprzowe wersje rolad jednak mimo wszystko od zawsze jestem zwolenniczką drobiowego mięsa. Drobiowe roladki można przygotować na setki sposobów, dzisiaj zapraszamy na wersję z mozzarellą i papryką konserwową. Całość podałam krojąc na plastry co z pewnością przyczyniło się do efektywnego wyglądu mięska.


Roladki z mozzarellą i papryką konserwową




SKŁADNIKI:

2 płaty filetu z kurczaka
1 jajko
2 łyżki tartej mozzarelli z bloku
papryka konserwowa
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku  
 PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy.
 Na środek nakładamy łyżkę tartej mozzarelli oraz pokrojone paseczki papryki konserwowej, zwijamy roladkę (można spiąć wykałaczką). 
Do miseczki wbijamy jajko doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy.
 Na talerzyk wsypujemy bułkę tartą, roladkę panierujemy w jajku, w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z każdej strony. 
Przed podaniem wkładamy na 15 minut do parowaru. 


Podajemy pokrojone w plastry. Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Też uwielbiam drób, a takie roladki są fajną odmianą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne roladki :) i ślicznie się prezentują....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł na obiadek lub przekąskę :-) i na imprezki się sprawdzi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) na obiadek i na imprezkę ta forma podania świetnie się sprawdza.

      Usuń
  4. Czerwona papryka świetnie wygląda do tego białego mięska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, połączenie mięsa z warzywami zawsze się sprawdza smakowo i kolorystycznie

      Usuń