środa, 2 lipca 2014

Słodkie środy - Kruche ciasto agrestowe z różową pianą

Dziś zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zachęcamy do wypróbowania przepisu na ciasto agrestowe. Przepis ten znaleźć można również w aktualnym numerze czasopisma "Tina". Wypiek ten to połączenie ciasta kruchego z kwaskowatym agrestem i słodką różową pianą, więc smaki się wzajemnie ciekawie przenikają i uzupełniają.

Kruche ciasto agrestowe z różową pianą




 SKŁADNIKI:

200 g margaryny lub masła
5 jajek
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 kisiel malinowy
2 szklanki agrestu 


PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a drugą wykładamy spód foremki i boki. Agrest myjemy, usuwamy ogonki i przekrawamy na połówki. Przygotowany agrest rozkładamy na cieście. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy całość, aż powstanie jednolita różowa piana. Pianę przekładamy na agrest, a na wierzch ścieramy na grubej tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 50 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni.







14 komentarzy:

  1. Oj wygląda przepysznie :) pozdrawiam czyki :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię tą różową pianę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda apetycznie! Różowa pianka - rewelacja! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się że ciasto przypadło Ci do gustu!! Zapraszamy do Nas częściej,pozdrawiamy

      Usuń
  4. Bardzo udany wypiek :)
    Robiłam bardzo podobne z jabłkami, wszyscy najbardziej zachwycali się piankę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Z jabłkami też musiało być pyszne..

      Usuń
  5. też mam przepis na takie ciasto:) tylko ja daję tam maliny :d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z malinami też musi ciekawie smakować..

      Usuń
  6. Fajne,proste i ładnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń