Dziś zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zachęcamy do wypróbowania przepisu na ciasto agrestowe. Przepis ten znaleźć można również w aktualnym numerze czasopisma "Tina". Wypiek ten to połączenie ciasta kruchego z kwaskowatym agrestem i słodką różową pianą, więc smaki się wzajemnie ciekawie przenikają i uzupełniają.
Kruche ciasto agrestowe z różową pianą
SKŁADNIKI:
200 g margaryny lub masła
5 jajek
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 kisiel malinowy
2 szklanki agrestu
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a drugą wykładamy spód foremki i boki. Agrest myjemy, usuwamy ogonki i przekrawamy na połówki. Przygotowany agrest rozkładamy na cieście. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy całość, aż powstanie jednolita różowa piana. Pianę przekładamy na agrest, a na wierzch ścieramy na grubej tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 50 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni.
200 g margaryny lub masła
5 jajek
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 kisiel malinowy
2 szklanki agrestu
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a drugą wykładamy spód foremki i boki. Agrest myjemy, usuwamy ogonki i przekrawamy na połówki. Przygotowany agrest rozkładamy na cieście. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy całość, aż powstanie jednolita różowa piana. Pianę przekładamy na agrest, a na wierzch ścieramy na grubej tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 50 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni.
Oj wygląda przepysznie :) pozdrawiam czyki :):)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tą różową pianę :D
OdpowiedzUsuńOj my też jest pyszna
UsuńCiasto wygląda apetycznie! Różowa pianka - rewelacja! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńCieszymy się że ciasto przypadło Ci do gustu!! Zapraszamy do Nas częściej,pozdrawiamy
UsuńBardzo udany wypiek :)
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobne z jabłkami, wszyscy najbardziej zachwycali się piankę. :)
Dziękujemy! Z jabłkami też musiało być pyszne..
Usuńteż mam przepis na takie ciasto:) tylko ja daję tam maliny :d
OdpowiedzUsuńZ malinami też musi ciekawie smakować..
UsuńFajne,proste i ładnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho to bym zjadł.
OdpowiedzUsuńPolecamy, było pyszne...
Usuń