Moim ulubionym mięskiem na roladki jest drób. Owszem, jadamy także wieprzowe wersje rolad jednak mimo wszystko od zawsze jestem zwolenniczką drobiowego mięsa. Drobiowe roladki można przygotować na setki sposobów, dzisiaj zapraszamy na wersję z mozzarellą i papryką konserwową. Całość podałam krojąc na plastry co z pewnością przyczyniło się do efektywnego wyglądu mięska.
Roladki z mozzarellą i papryką konserwową
SKŁADNIKI:
2 płaty filetu z kurczaka
1 jajko
2 łyżki tartej mozzarelli z bloku
papryka konserwowa
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
2 płaty filetu z kurczaka
1 jajko
2 łyżki tartej mozzarelli z bloku
papryka konserwowa
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy.
Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy.
Na środek nakładamy łyżkę tartej mozzarelli oraz pokrojone paseczki papryki konserwowej, zwijamy roladkę (można spiąć wykałaczką).
Do miseczki wbijamy jajko doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy.
Na talerzyk wsypujemy bułkę tartą, roladkę panierujemy w jajku, w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z każdej strony.
Przed podaniem wkładamy na 15 minut do parowaru.
Też uwielbiam drób, a takie roladki są fajną odmianą :)
OdpowiedzUsuńPolecamy są świetne :)
UsuńPyszne roladki :) i ślicznie się prezentują....
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńPyszny pomysł na obiadek lub przekąskę :-) i na imprezki się sprawdzi :-)
OdpowiedzUsuń:) na obiadek i na imprezkę ta forma podania świetnie się sprawdza.
UsuńCzerwona papryka świetnie wygląda do tego białego mięska.
OdpowiedzUsuńMasz rację, połączenie mięsa z warzywami zawsze się sprawdza smakowo i kolorystycznie
Usuń