Kiedyś dawno, dawno temu, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką, gdy zasiadałam za stołem, a na talerzach gościło leczo zawsze myślałam sobie, że jak dorosnę to będzie ono moim popisowym daniem świątecznym. Lat przybyło, a ono pozostało jednym z moich ulubionych dań. Do dzisiaj uwielbiam je, mogłabym cieszyć się jego smakiem przynajmniej przez siedem dni w tygodniu. Jednak nie ma tak dobrze. Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na jedną z moich wariacji lecza, a mianowicie na wersję z ogórkami małosolnymi.
Leczo z dodatkiem cukinii i ogórków małosolnych
SKŁADNIKI:
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 mała cukinia
3 ogórki małosolne
2-3 kiełbaski śląskie
1 cebula biała
1 kostka bulionowa warzywna
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka wędzona do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbasą.
Ogórki i cukinie myjemy, kroimy w słupki.
Do garnka przekładamy paprykę, podlewamy około 500-700 ml wody,
dodajemy kostkę i zagotowujemy. Dodajemy cukinie i gotujemy 5 minut.
W tym czasie w rondlu podsmażamy kiełbasę, kiedy jest zarumieniona dodajemy cebulę i całość podsmażamy do zaszklenia cebuli, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, przesmażamy.
Kiełbaskę dodajemy do lecza i zagotowujemy całość, na koniec dodajemy ogórki, mieszamy, doprawiamy do smaku papryką, pieprzem i solą.
Podajemy na ciepło.
Genialne! Nigdy nie wpadłabym na dodanie ogórków małosolnych do lecza. Pomysł bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że dostałam od mamy 4,5 litrowy słój wypełniony po brzegi małosolnymi :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie, tylko dla mnie ważne by ogórków nie było zbyt dużo .... :) Ma być ich smak posmakiem :D
UsuńUwielbiam leczo zawsze daje cukinię , ale ogórków małosolnych nie próbowałam ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiamy leczo ... a pomysł jest naprawdę fajny z małosolnymi :)
UsuńZ ogórkiem jeszcze nie próbowałam, bardzo intrygujący pomysł. :)
OdpowiedzUsuńPolecamy, nadają daniu ciekawy posmak!
UsuńLeczo uwielbiam, a z ogórkami nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMy lubimy wymyślać nowe smaki, stąd taka wariacja, ale była pyszna!
UsuńOd dawna chodzi za mną leczo. Mój mężulek też woła, że dawno nie jadł. Czas zrobić :-) Wasze wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńL jak leczo, L jak lato :) Fajny pomysł z ogórkami małosolnymi. Jeszcze w tym sezonie ich nie robiłam więc czas najwyższy! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńL jak lubię to! Leczo uwielbiam, a to polecam bo jest przeeeepyszne !
UsuńBardzo prosty i szybki przepis :) Sama też coś podobnego robię, także w wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://leczo.net.pl
OdpowiedzUsuńProste i szybkie przepisy są najlepsze. Z przyjemnością Cię odwiedzimy.
Usuń