wtorek, 1 lipca 2014

Leczo z dodatkiem cukinii i ogórków małosolnych

Kiedyś dawno, dawno temu, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką, gdy zasiadałam za stołem, a na talerzach gościło leczo zawsze myślałam sobie, że jak dorosnę to będzie ono moim popisowym daniem świątecznym.  Lat przybyło, a ono pozostało jednym z moich ulubionych dań. Do dzisiaj uwielbiam je, mogłabym cieszyć się jego smakiem przynajmniej przez siedem dni w tygodniu. Jednak nie ma tak dobrze. Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na jedną z moich wariacji  lecza, a mianowicie na wersję z ogórkami małosolnymi.

Leczo z dodatkiem cukinii i ogórków małosolnych 



SKŁADNIKI:

2 papryki czerwone
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 mała cukinia
3 ogórki małosolne
2-3 kiełbaski śląskie
1 cebula biała
1 kostka bulionowa warzywna
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka wędzona do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbasą.
 Ogórki i cukinie myjemy, kroimy w słupki. 
Do garnka przekładamy paprykę, podlewamy około 500-700 ml wody,
 dodajemy kostkę i zagotowujemy. Dodajemy cukinie i gotujemy 5 minut. 
W tym czasie w rondlu podsmażamy kiełbasę, kiedy jest zarumieniona dodajemy cebulę i całość podsmażamy do zaszklenia cebuli, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, przesmażamy. 
Kiełbaskę dodajemy do lecza i zagotowujemy całość, na koniec dodajemy ogórki, mieszamy, doprawiamy do smaku papryką, pieprzem i solą. 
Podajemy na ciepło.





14 komentarzy:

  1. Genialne! Nigdy nie wpadłabym na dodanie ogórków małosolnych do lecza. Pomysł bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że dostałam od mamy 4,5 litrowy słój wypełniony po brzegi małosolnymi :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie, tylko dla mnie ważne by ogórków nie było zbyt dużo .... :) Ma być ich smak posmakiem :D

      Usuń
  2. Uwielbiam leczo zawsze daje cukinię , ale ogórków małosolnych nie próbowałam ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również uwielbiamy leczo ... a pomysł jest naprawdę fajny z małosolnymi :)

      Usuń
  3. Z ogórkiem jeszcze nie próbowałam, bardzo intrygujący pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Leczo uwielbiam, a z ogórkami nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My lubimy wymyślać nowe smaki, stąd taka wariacja, ale była pyszna!

      Usuń
  5. Od dawna chodzi za mną leczo. Mój mężulek też woła, że dawno nie jadł. Czas zrobić :-) Wasze wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. L jak leczo, L jak lato :) Fajny pomysł z ogórkami małosolnymi. Jeszcze w tym sezonie ich nie robiłam więc czas najwyższy! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. L jak lubię to! Leczo uwielbiam, a to polecam bo jest przeeeepyszne !

      Usuń
  7. Bardzo prosty i szybki przepis :) Sama też coś podobnego robię, także w wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste i szybkie przepisy są najlepsze. Z przyjemnością Cię odwiedzimy.

      Usuń