sobota, 19 lipca 2014

Farfalle z kurczakiem w pomidorach z oregano

Dzisiaj kolejne pyszne, szybkie danie makaronowe połączone z mięskiem. Makaron farfalle jest ostatnio jednym z moich ulubionych. Dania z jego udziałem wyglądają bardzo apetycznie, a moja córeczka wręcz je uwielbia. Przygotowanie całości jest bardzo szybciutkie, tym samym świetnie sprawdzi się w upalne dni kiedy mamy minimum ochoty na stanie w gorącej kuchni. 

Farfalle z kurczakiem w pomidorach z oregano



SKŁADNIKI:

150 g makaronu farfalle
200 g piersi z kurczaka
6 łyżek pomidorów krojonych z puszki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
natka pietruszki do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy 
przez około 8 minut, odcedzamy. 
Mięso myjemy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. 
Do teflonowego rondla przekładamy mięso i je podduszamy, 
dodajemy pomidory oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Całość podduszamy 10 minut. Natkę siekamy. 
Na talerze nakładamy makaron, następnie nakładamy mięsny sos.
Dekorujemy natką pietruszki. 




15 komentarzy:

  1. takie dania makaronowe lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto a jak smakowicie wygląda takie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny sposób na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak było pysznie i szybko, aby nie trzeba było za dużo czasu spędzać w nagrzanej kuchni

      Usuń
  4. Oj moje smaki :) Szybko i smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze i wszędzie mogę takie zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta potrawa świetnie smakuje i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, makaronowe kokardki ładnie wyglądają w potrawach.

      Usuń
  7. Mój ulubiony makaron. Mogłabym go jeść codziennie. Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. MMM.... pyszne i pięknie wyglądające- ideał!

    OdpowiedzUsuń