sobota, 7 czerwca 2014

Szparagi w szynce i cieście francuskim

Dziś zapraszamy miłośników szparagów na przekąskę właśnie z tym warzywem w roli głównej. Korzystajmy ze szparagów, póki są, gdyż sezon na nie jest niezwykle krótki. Przekąska jest niezwykle prosta i efektowna. Ja użyłam szynki dojrzewającej, ale przekąska będzie też smaczna jeśli użyjemy innej szynki. Całość posypałam czarnuszką, którą wręcz uwielbiam, ale jeśli ktoś nie lubi to nie jest element obowiązkowy.

Szparagi w szynce i cieście francuskim



 SKŁADNIKI:
10 szparagów zielonych
10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie kumpiak)
ok 1/3 op ciasta francuskiego
1 jajko
czarnuszka 

PRZYGOTOWANIE:
Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki i gotujemy je ok 3-4 minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki. 


Ciasto francuskie kroimy na ok 1,5-2 cm paski i każdego szparaga owijamy jednym paskiem ciasta. 

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim z wierzchu przekąski i posypujemy czarnuszką. 


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15-20 minut.




4 komentarze: