Bywają takie dni kiedy nie mamy inspiracji do przygotowania obiadu, tym bardziej kiedy zapraszamy na niego znajomych czy rodzinę. Dzisiaj chciałam zaproponować coś szybkiego, prostego i smacznego. Kotleciki te nie posiadają klasycznej panierki, owinięte zostały plastrami boczku. Możemy przygotować je na ostro bądź bardziej łagodnie. Danie prezentuje się ciekawie i świetnie pasuje do sezonowych warzyw.
W przygotowaniu potrawy użyłam Oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędnym produktem w naszej codziennej diecie.
Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku
SKŁADNIKI:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
½ łyżeczki czubricy
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
6 plastrów boczku parzonego – długie plastry
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy czubricę, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartę oraz sól i pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę mięsną.
Z masy mięsnej formujemy 6 kotlecików, które formujemy w wałeczki.
Na plastrze boczku układamy kotlecik, który dość ciasno nim owijamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z wszystkich stron do zarumienienia.
Ach jakie pyszności tu macie. Śliczne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy przepis :))
UsuńMniam, mniam, małe kąski, idealne zarówno na obiad jak i jako przekąska na imprezę :) Bardzo fajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń:) polecamy wypróbować
UsuńMiel widziane u mnie na obiad:)pyszne:)
OdpowiedzUsuń:) smacznego obiadku życzymy :)))
UsuńPozdrawiamy !
śliczne :) mojemu Mężowi na pewno by smakowały, bo uwielbia boczek :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zaserwuj takie kotleciki mężowi ... będzie zajadał się z wielkim apetytem :)
Usuń