niedziela, 8 czerwca 2014

Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku na oleju rzepakowym

Bywają takie dni kiedy nie mamy inspiracji do przygotowania obiadu, tym bardziej kiedy zapraszamy na niego znajomych czy rodzinę. Dzisiaj chciałam zaproponować coś szybkiego, prostego i smacznego. Kotleciki te nie posiadają klasycznej panierki, owinięte zostały plastrami boczku. Możemy przygotować je na ostro bądź bardziej łagodnie. Danie prezentuje się ciekawie i świetnie pasuje do sezonowych warzyw. 
W przygotowaniu potrawy użyłam Oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędnym produktem w naszej codziennej diecie.

Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku


SKŁADNIKI:

250 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
½ łyżeczki czubricy
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
6 plastrów boczku parzonego – długie plastry


 PRZYGOTOWANIE:

Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy czubricę, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartę oraz sól i pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę mięsną. 


Z masy mięsnej formujemy 6 kotlecików, które formujemy w wałeczki. 
Na plastrze boczku układamy kotlecik, który dość ciasno nim owijamy. 


Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z wszystkich stron do zarumienienia.




8 komentarzy:

  1. Ach jakie pyszności tu macie. Śliczne zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, małe kąski, idealne zarówno na obiad jak i jako przekąska na imprezę :) Bardzo fajny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miel widziane u mnie na obiad:)pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne :) mojemu Mężowi na pewno by smakowały, bo uwielbia boczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zaserwuj takie kotleciki mężowi ... będzie zajadał się z wielkim apetytem :)

      Usuń