czwartek, 12 czerwca 2014

Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym

Jak już wspominałam sezon na cukinię u nas w pełni. Tym samym kolejny pomysł na pyszny obiad z jej udziałem.  Tym razem przygotowałam spaghetti z sosem mięsno cukiniowym z dodatkiem klasycznych warzyw. Całość komponowała się idealnie. Obiad przygotowany w kilka chwil, a rodzinka usatysfakcjonowana bo było pysznie i tak jak lubią :) 

  Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym




 SKŁADNIKI:
400 g makaronu spaghetti
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 marchewka
½ pietruszki
1 cukinia (około 200 g)
1 puszka krojonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czerwonej czubricy
2 łyżki oleju  
 PRZYGOTOWANIE:
Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. 
Cebule, pietruszkę , marchewkę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy całość. Dodajemy mięso oraz pietruszkę i marchewkę i podsmażamy doprawiając czubricą. Następnie dodajemy cukinię, mieszamy całość, podduszamy 5 minut. 
Zalewamy zbelndowanymi pomidorami, mieszamy, zmniejszamy grzanie doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dusimy 5 minut. 
Makaron nakładamy na talerze, następnie nakładamy sos mięsno warzywny i podajemy.


Smacznego !


10 komentarzy:

  1. Ładne zdjęcie! Spaghetti mogę jeść codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna alternatywa i nawet zrobienie nie trwa zbyt długo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystkie pasty moje są!:) ja ja kocham makarony!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować, nie jadłam spaghetti z cukinią ale zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj i daj znać jak smakowało :) jestem pewna że będziesz wracać do tego smaku :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. :) jest pysznie ... również uwielbiam takie kompozycje smaków ...

      Usuń