W cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na rabarbarowe muffiny. Rabarbarowe szaleństwo jeszcze w pełni więc warto skusić się na małą słodkość. Osobiście bardzo lubię muffinki z racji tego, że po pierwsze są szybkie w przygotowaniu, a po drugie nie trzeba kroić ich na kawałki.
Kiedy przygotowałam je pierwszy raz mąż sceptycznie podszedł do pierwszego kęsa, jednak po chwili okazało się, że złudne to wrażenie bo szybko znikały kolejne :)
Kiedy przygotowałam je pierwszy raz mąż sceptycznie podszedł do pierwszego kęsa, jednak po chwili okazało się, że złudne to wrażenie bo szybko znikały kolejne :)
Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
125 g margaryny
2 jajka
250 ml mleka
rabarbar (zużyłam jeden długi pęd)
cukier puder do dekoracji
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
125 g margaryny
2 jajka
250 ml mleka
rabarbar (zużyłam jeden długi pęd)
cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesypujemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy.
Do miski przesypujemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek na muffiny - około 3/4 wysokości.
Pieczmy 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dekorujemy cukrem pudrem.
Ale musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuń:) fakt, były bardzo pyszne !
UsuńPolecamy :)
Poproszę jedną na deser ;)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)))))
Usuń