poniedziałek, 2 czerwca 2014

Ponidziałkowy "fit" - Cukinia nadziana pęczakiem, kurczakiem i koperkiem

Sezon na cukinie już wkrótce, dlatego już dzisiaj chciałyśmy przedstawić coś pysznego z jej udziałem. Z biegiem czasu przepisów z dodatkiem cukinii będzie u Nas pojawiać się więcej gdyż uwielbiamy to warzywko. Cukinię możemy faszerować, panierować, zapiekać, dusić przyrządzać z niej zupy czy kotleciki - gama pomysłów przed nami.  Tym razem jest ona nadziana moją ulubioną kaszą z kurczakiem a całość zapieczona. Jest  to pyszne danie fit.

Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem


SKŁADNIKI:

2 cukinie
8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak
15-20 dag filetu z kurczaka
6 gałązek koperku
sól, pieprz
oliwa do skropienia
 
 PRZYGOTOWANIE:

Cukinię myjemy, obieramy z zewnątrz w zebrę, kroimy na pół i wydrążamy środek. Kurczaka kroimy w kosteczkę, podsuszamy na suchej patelni z odrobiną pieprzu i soli. Do miseczki przekładamy kaszę, dodajemy kurczaka oraz posiekany koperek – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem nadziewamy cukinię. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą, układamy w nim cukinie, delikatnie skrapiamy ponownie oliwą i oprószamy solą. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut. Podajemy pokrojone w plastry.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz