środa, 25 czerwca 2014

Słodkie środy - budyń z musem truskawkowym

Dzisiejszy dzień rozpoczynamy bardzo prostym deserek. A co tam, nikt nie obiecywał, że za każdym razem będzie domowy, skomplikowany przepis. Póki są truskawki wykorzystujemy je na różne sposoby. Wczoraj udało mi się jeszcze zakupić łubiankę ładnych owoców, choć to już chyba końcówka, i od razu przygotowałam bardzo prosty deserek. Myślę, że z powodzeniem i ochotą przygotują go nawet dzieci. 

 Budyń z musem truskawkowym

SKŁADNIKI:
1 op budyniu o dowolnym smaku (u mnie bananowy)
250 g truskawek
1/2 l mleka
1 łyżka cukru pudru
mięta lub melisa do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu czyli mieszamy w połowie szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i gotujemy mieszając chwilkę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, dwie odkładamy do dekoracji a resztę miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus. Do szklanek nakładamy warstwę budyniu, a następnie warstwę musu i tak do wykorzystania wszystkich składników. Podajemy udekorowane truskawką i listkami mięty lub melisy.





8 komentarzy:

  1. Pycha :-) takie deserki są najpyszniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto zrobić coś szybkiego i nieskomplikowanego...

      Usuń
  2. Pysznie wygląda :) Zjadłabym na deser !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że się podoba i polecamy póki są świeże truskawki.

      Usuń
  3. O tak, cieszmy się truskawkami póki jeszcze są. Po tym deszczu szybko zakończą swój żywot. A te później to już.....nie to.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zgadzamy się z Tobą, dlatego teraz u Nas dużo pomysłów na truskawki.

      Usuń
  4. Pięknie wygląda, i na pewno świetnie smakuje!!:)

    OdpowiedzUsuń