sobota, 14 czerwca 2014

Smoothie truskawkowo-jagodowy z kokosową nutą

Brak pomysłu na deser? Pozostajemy w dalszym ciągu w klimacie truskawek ... Osobiście nie mogę się nimi nacieszyć, a mam świadomość że sezon ten ucieka nieubłaganie ... Dzisiaj będzie szybko i smacznie. Połączenie truskawek i leśnych jagód z nutą kokosu dało pomysł na świetny deser dla całej rodziny.


Smoothie truskawkowo-jagodowy z kokosową nutą


SKŁADNIKI:

450 g truskawek

200 ml jagód (miałam mrożone)
100 ml jogurtu naturalnego
wiórki kokosowe
mięta do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy szklaneczki lub pucharki, na jeden talerzy wylewamy wodę, na drugi wysypujemy wiórki kokosowe, brzegi szklaneczek moczymy w wodzie, następnie obtaczamy w wiórkach uzyskując białą obwódkę, odstawiamy. 
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na pół, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy na gęsty mus.
Do szklaneczek przekładamy mus. 
Następnie jagody przekładamy do malaksera i je rozdrabniamy, dodajemy jogurt i mieszamy. Uzyskany mus przekładamy na warstwę truskawek.
 Całość dekorujemy wiórkami kokosowymi i miętą.


Smacznego :) 






12 komentarzy: