Kiedy sezon na młode warzywka się tylko rozpocznie to lubię przygotowywać z nich rożne zupki z myślą o mojej małej córeczce. Na szczęście nie mam problemu gdyż zupy to ona uwielbia. Jedną z jej ulubionych jest krupnik, dlatego często gości on na naszym stole. Ostatnio też wszyscy przepadamy za kaszą pęczak i z połączenia młodych warzyw i pęczaku wyszła oto ta pyszna zupa.
Krupnik z młodymi warzywami i kaszą pęczak
SKŁADNIKI:
500 g karczku
2-3 ziemniaki
1 pietruszka
2 marchewki
koperek
pietruszka
sól, pieprz
5 łyżek kaszy pęczak
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
500 g karczku
2-3 ziemniaki
1 pietruszka
2 marchewki
koperek
pietruszka
sól, pieprz
5 łyżek kaszy pęczak
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy około 35 minut.
Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy około 35 minut.
W tym czasie obieramy warzywa lub je myjemy, kroimy w kosteczkę.
Koperek i pietruszkę siekamy drobno.
Z gotującego wywaru wyciągamy mięso, wrzucamy warzywa i gotujemy 5 minut, po czym dodajemy kaszę i gotujemy około 20 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Uwielbiam tą zupę:) zawsze jadłam ją na chłodno.
OdpowiedzUsuńCudowna:)
Moja córcia też woli ją kiedy jest chłodniejsza, dobrze że są miłośnicy krupniku :))
UsuńNa taki krupniczek to mój Małż. chętnie by do Was wpadł :) uwielbia :))
OdpowiedzUsuń:) zapraszamy na talerz zupy ... chociaż przyznam, ze szybciutko się skończyła ...
UsuńUwielbiam taki krupnik na kurczaku.
OdpowiedzUsuńCzęsto u mnie gości również i na kurczaczku ... mięsko pasuje tu rożne :)
UsuńPozdrawiamy :)
U mnie dzisiaj będzie krupnik :) Do swojego dodaję jeszcze trochę kalarepy :)
OdpowiedzUsuńMniam też musi być pyszny!
UsuńNa taki krupnik to ja chętnie! Talerz wysprzatam jak sie patrzy!;)
OdpowiedzUsuńPolecamy i zapraszamy
Usuń