niedziela, 29 czerwca 2014

Krupnik z młodymi warzywami i kaszą pęczak

Kiedy sezon na młode warzywka się tylko rozpocznie to lubię przygotowywać z nich rożne zupki z myślą o mojej małej córeczce. Na szczęście nie mam problemu gdyż zupy to ona uwielbia. Jedną z jej ulubionych jest krupnik, dlatego często gości on na naszym stole. Ostatnio też wszyscy przepadamy za kaszą pęczak i z połączenia młodych warzyw i pęczaku wyszła oto ta pyszna zupa. 

  Krupnik z młodymi warzywami i kaszą pęczak





SKŁADNIKI:

500 g karczku
2-3 ziemniaki
1 pietruszka
2 marchewki
koperek
pietruszka
sól, pieprz
5 łyżek kaszy pęczak
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego  
PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy około 35 minut. 
W tym czasie obieramy warzywa lub je myjemy, kroimy w kosteczkę.
 Koperek i pietruszkę siekamy drobno.
 Z gotującego wywaru wyciągamy mięso, wrzucamy warzywa i gotujemy 5 minut, po czym dodajemy kaszę i gotujemy około 20 minut. 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam tą zupę:) zawsze jadłam ją na chłodno.

    Cudowna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja córcia też woli ją kiedy jest chłodniejsza, dobrze że są miłośnicy krupniku :))

      Usuń
  2. Na taki krupniczek to mój Małż. chętnie by do Was wpadł :) uwielbia :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) zapraszamy na talerz zupy ... chociaż przyznam, ze szybciutko się skończyła ...

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Często u mnie gości również i na kurczaczku ... mięsko pasuje tu rożne :)
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  4. U mnie dzisiaj będzie krupnik :) Do swojego dodaję jeszcze trochę kalarepy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na taki krupnik to ja chętnie! Talerz wysprzatam jak sie patrzy!;)

    OdpowiedzUsuń