niedziela, 11 maja 2014

Krem pomidorowy z prażonymi migdałami i camembert

 Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na klasyczny krem z pomidorów, jednak podany już mniej klasycznie. Mianowicie, połączyłyśmy prażone migdały z  serem camembert. 
Pierwszy raz przygotowałam go na obiad gdy zapraszaliśmy  rodzinę na niedzielne popołudnie, zebrałam same komplementy dzięki niemu, a dziś dzielę się nim z Wami.

Krem pomidorowy z prażonymi migdałami i camembert




SKŁADNIKI:

500 ml bulionu drobiowego z warzywami
1 puszka pomidorów
sól i pieprz do smaku
3/4 łyżki mąki + 50 ml wody
ser camembert do podania
4 łyżki płatków migdałowych
mięta do dekoracji  
 PRZYGOTOWANIE:

Do malaksera przekładamy pomidory i je miksujemy, dolewamy bulion z warzywami i ponownie miksujemy do rozdrobnienia warzyw. Całość przelewamy do rondla, zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem do smaku.
 W kubeczku roztrzepujemy w wodzie mąkę. 
Mąką zagęszczamy delikatnie nasz krem ,zagotowujemy. Wyłączamy grzanie. 
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 
Ser camembert kroimy w drobną kostkę.
 Na talerze nalewamy krem, nakładamy prażone migdałowe płatki i ser camembert. Dekorujemy listkiem mięty.


Smacznego :)

1 komentarz: