piątek, 18 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach

Dziś szybka, wiosenna sałatka, która podana w makaronowych muszelkach nabiera odświętnego charakteru. Kompozycja smaków wzbogacona została aromatyczną czarnuszką, która świetnie współgra i  uzupełnia całość.


Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach





Składniki: 
16 dużych muszli makaronowych 
2 łyżki keczupu 
1 łyżka musztardy 
2 łyżki majonezu 
sól, pieprz 
czarnuszka 
natka pietruszki 
1/2 puszki kukurydzy 
1/2 puszki fasolki czerwonej 
3 jajka 
3 płaty marynowanej papryki 
1 garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej 

Przygotowanie:
Muszle makaronowe gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy drobno. Majonez mieszamy z musztardą i keczupem. Tak przygotowany sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę kroimy na małe kawałeczki. Kapustę mieszamy z kukurydzą, fasolką, papryką i jajkami. Do warzyw i jajek dodajemy sos i pół łyżeczki czarnuszki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do wystudzonych muszli makaronowych. Posypujemy z wierzchu posiekaną drobno natką pietruszki i czarnuszką.



8 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba taki sposób podania. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się i zachęcamy do podania sałatki w ten sposób.

      Usuń
  2. Wspaniale wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować! Wyglądają smakowicie :) Ciekawa jestem czy pasowałoby tu jakieś mięsko? Na przykład szynka pokrojona w kostkę albo pierś z kurczaka? Jak myślicie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że szynka jak najbardziej by pasowała. Pokusiłabym się jeszcze o dodanie wędzonego kurczaka też by pasował.

      Usuń
  4. zrobiłam, przepyszne:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Miło nam i prosimy o fotkę do kącika czytelnika

      Usuń