czwartek, 17 kwietnia 2014

Wielkanocna biała kiełbasa

Na świątecznym Wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Najlepiej oczywiście jeżeli sami przygotujemy ją na tę okazję. W tym roku pierwszy raz zdecydowaliśmy z mężem, że zrobimy swoją domową wielkanocną białą kiełbasę. 
Za jej wyrób zabraliśmy się już  z samego rana by starczyło nam czasu. Zdziwiliśmy się, że to takie proste i szybkie ... Kiełbaski te można po przygotowaniu parzyć bądź zamrozić. 
A co powiedzą na nią nasi goście ? Z pewnością będą  zachwyceni ...

Wielkanocna biała kiełbasa 



 Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej
1,3 kg boczku surowego chudego
500 ml zimnej wręcz lodowatej wody
6 łyżeczek majeranku
1/3 łyżeczki  rozmarynu
30 g soli ziołowej
25 g soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu
3-4 ząbki czosnku
(jelita naturalne około 6-7 metrów)

Przygotowanie:

Łopatkę wieprzową jak i boczek kroimy w mniejsze paski, mielimy  w maszynce do mięsa (użyłam średniego sitka), dodajemy przyprawy - sól ziołową, sól morską, pieprz, majeranek oraz rozmaryn. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy dolewając zimną wodę. Mięso ma uzyskać konsystencję zwartą nie luźną. Wyrabiamy około 25 minut do dokładnego połączenia składników. 
Jelita naturalne przekładamy do wody i moczymy je około 10 minut.   
Następnie na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy nasadkę masarską i naciągamy flak, nabijamy masą kiełbasianą. Skręcamy niewielkie kiełbaski.
W dużym garnku grzejemy wodę do temperatury około 75-80 stopni Celsjusza i przez 30 min parzymy kiełbaski - pamiętajmy by się nie zagotowały, woda ma mieć stałą temperaturę. Parzymy pod przykryciem. 
Wyciągamy kiełbaski i podajemy.


                                     

4 komentarze:

  1. Ile czasu wcześniej trzeba ją robić? Nadaje się do gotowania ? Czy jelita są oliwione ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiełbasę można zrobić tego samego dnia, bądź poprzedniego. Można ją również mrozić. Gotować również można jednak tradycyjna biała jest parzona. Co do jelit - one nie są oliwione, jedynie można nasadkę do nabijania naoliwić by łatwiej schodziły :) Polecamy przygotowanie takiej kiełbaski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta kiełbaska jest wspaniała i świetnie doprawiona, nic dodać nic ująć. Wydawałoby się, że jest trudna do zrobienia, ale w rzeczywistości prosta sprawa:) Pozdrawiam Gibli:))

    OdpowiedzUsuń