Święta Wielkanocne to czas refleksji i spotkań rodzinnych przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości. Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową. Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy.
Do wypieku użyłam Masy makowej z bakaliami oraz skórki pomarańczowej firmy Helio, która przekazała nam do przetestowania swoje produkty.
Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju
sól
3 jajka
45 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju
sól
3 jajka
1 puszka masy makowej z bakaliami Helio
1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio
1/2 pomarańczy
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, dwóch jajek i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto.
Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową.
Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło.
Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok.
Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.
Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier.
Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, dwóch jajek i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto.
Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową.
Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło.
Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.
Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier.
Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek.
Do wypieku wykorzystałam masę makową z bakaliami oraz skórkę pomarańczową Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Masa makowa sprawdza się świetnie w wypiekach, jest smaczna w smaku i bardzo wygodna w użyciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz