środa, 16 kwietnia 2014

Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem

Święta Wielkanocne to czas refleksji i spotkań rodzinnych przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości. Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową.  Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy.
Do wypieku użyłam Masy makowej z bakaliami oraz skórki pomarańczowej firmy Helio, która przekazała nam do przetestowania swoje produkty.

Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem




SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży 
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju
sól
3 jajka
1/2 pomarańczy
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, dwóch jajek i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto.




 Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. 


Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową.



 Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło.



 Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok. 


Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.



 Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier. 



Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek.





Do wypieku wykorzystałam masę makową z bakaliami oraz skórkę pomarańczową Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Masa makowa sprawdza się świetnie w wypiekach, jest smaczna w smaku i bardzo wygodna w użyciu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz