Dziś szybka, wiosenna sałatka, która podana w makaronowych muszelkach nabiera odświętnego charakteru. Kompozycja smaków wzbogacona została aromatyczną czarnuszką, która świetnie współgra i uzupełnia całość.
Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach
Składniki:
16 dużych muszli makaronowych
2 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
czarnuszka
natka pietruszki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasolki czerwonej
3 jajka
3 płaty marynowanej papryki
1 garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej
Przygotowanie:
Muszle makaronowe gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy drobno. Majonez mieszamy z musztardą i keczupem. Tak przygotowany sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę kroimy na małe kawałeczki. Kapustę mieszamy z kukurydzą, fasolką, papryką i jajkami. Do warzyw i jajek dodajemy sos i pół łyżeczki czarnuszki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do wystudzonych muszli makaronowych. Posypujemy z wierzchu posiekaną drobno natką pietruszki i czarnuszką.
Bardzo mi się podoba taki sposób podania. :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się i zachęcamy do podania sałatki w ten sposób.
UsuńWspaniale wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńMuszę spróbować! Wyglądają smakowicie :) Ciekawa jestem czy pasowałoby tu jakieś mięsko? Na przykład szynka pokrojona w kostkę albo pierś z kurczaka? Jak myślicie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że szynka jak najbardziej by pasowała. Pokusiłabym się jeszcze o dodanie wędzonego kurczaka też by pasował.
Usuńzrobiłam, przepyszne:)))
OdpowiedzUsuń:) Miło nam i prosimy o fotkę do kącika czytelnika
Usuń