niedziela, 13 kwietnia 2014

Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym

Danie to ma wiele nazw i można spotkać je w różnych formach, np upieczone w keksówce. Ja piekę w foremce silikonowej do babki, więc tak też je nazywam. Jest to punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole. Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu...

Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym


Składniki:
800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
7 jajek
2 cebule czerwone
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżka suszonej natki pietruszki
pęczek koperku
2 łyżki kaszy manny
bułka tarta
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:
  Sześć jajek gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka 
 
i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pozostałym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy babkę przed podaniem.


4 komentarze: