sobota, 12 kwietnia 2014

Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem

Dziś przedstawiamy propozycję na zdrowe, wesołe koszyczki, które nie dość, że nieźle smakują to jeszcze ciekawie wyglądają na stole. Przyznaję, że przepis pochodzi z archiwum, bo sprzed roku, ale nie znalazłam teraz jeszcze czasu aby zrobić nowe koszyczki i zdjęcia, a chciałam się tym przepisem podzielić bo bardzo  go lubię. W koszyczkach jest wszystko czego potrzebujemy na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste pieczywo, szynka, jajko i warzywa.

Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem





Składniki:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli prowansalskiej
2 łyżeczki chrzanu tartego
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki płatków chili
2 plasterki szynki
2 cienkie kabanosy drobiowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 suszone pomidory z oleju
2 jajka
łyżka suszonej natki pietruszki
3 plasterki ogórka zielonego
kawałek czerwonej papryki
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz
gałązka koperku
1 żółtko

Przygotowanie:
Do mąki dodać pokruszone drożdże, chrzan, sól prowansalską i płatki chili. Następnie dolać oliwę, wodę i zagnieść z tych składników ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W między czasie ugotować jajka w lekko osolonej wodzie na twardo. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki a następnie każdy kawałek jeszcze na pół. Szynkę kroimy na cienkie paseczki. Kabanosy możemy przeciąć wzdłuż na pół będzie łatwiej je formować. Do miksera włożyć koncentrat, pomidory z oleju, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę i oregano i całość zmiksować na gładką masę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek albo rozwałkować albo uformować w rękach płaski, okrągły placek, którym wykładamy foremkę na muffiny.
 
 
Na ciasto nakładamy masę pomidorową, a na niej układamy kawałki jajek i plasterki szynki. Kabanosy tniemy na kawałki i robimy z nich pałączki od koszyczków. Tak przygotowany odkładamy na 10 minut, a po tym czasie wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
 
 
Po tym czasie wyciągamy koszyczki z foremek, smarujemy rozmąconym żółtkiem i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika. 
 
 
Gotowe i ostudzone dekorujemy pokrojoną drobno papryką, ogórkiem i gałązkami koperku.


    4 komentarze:

    1. Rewelacja jak zawsze:):)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękujemy, jest Nam bardzo miło gdy czytamy takie komentarze ;-)

        Usuń
    2. Wasze koszyczki tuż przed świętami wielkanocnymi... poezja :)

      gigue

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Polecamy przygotowanie takich koszyczków. Pozdrawiamy

        Usuń