środa, 2 kwietnia 2014

Wielkanocna babka majonezowa

Do Świąt zostało jeszcze co prawda trochę czasu, ale jest to czas najwyższy na poszukiwanie wiosennych inspiracji, które później w postaci dań zagoszczą na Naszych stołach. I tak postaramy się przedstawić kilka pomysłów na dania, które u Nas w domach cieszą się największym powodzeniem w tym okresie. Dziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, a będzie to babka majonezowa w trzech kolorach. Można ją oczywiście robić również na inne okazje, ale ja takie babki robię głównie na Wielkanoc.

Wielkanocna babka majonezowa



SKŁADNIKI:
4 jajka
4 duże czubate łyżki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 płaska łyżka kakao
2 łyżki maku
dowolne polewy i dekoracje

Przygotowanie:
  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy majonez i dalej ucieramy (miksujemy). Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Mąki dodajemy stopniowo do jajek i miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawiamy czystą. Przekładamy do foremki najpierw całą masę kakaową, póżniej białą, a na końcu z makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut. 
Wystudzoną babkę dekorujemy polewami i ozdobami.


10 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa czy smak majonezu jest wyczuwalny? bo przepis niesamowity:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak majonezu jest właściwie niewyczuwalny, a babka jest pyszna!

      Usuń
  2. Wiele słyszałam o tym szałowym wypieku, nie miałam jednak okazji nigdy spróbować. Pora ten błąd naprawić. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy wypróbować przepis i podzielić się z Nami zdjęciami wypieku.

      Usuń
  3. Świetnie wygląda, jutro mam wolny dzień więc muszę ją zrobić:)
    Pozdrawiam gibli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy z niecierpliwością na Twoje wrażenia smakowe.

      Usuń
    2. Babka zrobiona i zjedzona:))
      Babka hmm.... palce lizać, ku mojemu zaskoczeniu wyszła idealnie, świetnie wyrosła i była smaczna.:)) Polecam:))))
      gibli:)

      Usuń
    3. Cieszymy się Gibli że babka smakowała, jeśli udało Ci się uchwycić ją na zdjęciach przed zjedzeniem to zachęcamy do podzielenia się z Nami fotkami. Niedługo u Nas na blogu powstanie kącik czytelnika.

      Usuń