Do Świąt zostało jeszcze co prawda trochę czasu, ale jest to czas najwyższy na poszukiwanie wiosennych inspiracji, które później w postaci dań zagoszczą na Naszych stołach. I tak postaramy się przedstawić kilka pomysłów na dania, które u Nas w domach cieszą się największym powodzeniem w tym okresie. Dziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, a będzie to babka majonezowa w trzech kolorach. Można ją oczywiście robić również na inne okazje, ale ja takie babki robię głównie na Wielkanoc.
Wielkanocna babka majonezowa
SKŁADNIKI:
4 jajka
4 duże czubate łyżki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 płaska łyżka kakao
2 łyżki maku
dowolne polewy i dekoracje
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy majonez i dalej ucieramy (miksujemy). Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Mąki dodajemy stopniowo do jajek i miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawiamy czystą. Przekładamy do foremki najpierw całą masę kakaową, póżniej białą, a na końcu z makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.
4 duże czubate łyżki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 płaska łyżka kakao
2 łyżki maku
dowolne polewy i dekoracje
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy majonez i dalej ucieramy (miksujemy). Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Mąki dodajemy stopniowo do jajek i miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawiamy czystą. Przekładamy do foremki najpierw całą masę kakaową, póżniej białą, a na końcu z makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.
Wystudzoną babkę dekorujemy polewami i ozdobami.
Jestem ciekawa czy smak majonezu jest wyczuwalny? bo przepis niesamowity:):)
OdpowiedzUsuńSmak majonezu jest właściwie niewyczuwalny, a babka jest pyszna!
UsuńWiele słyszałam o tym szałowym wypieku, nie miałam jednak okazji nigdy spróbować. Pora ten błąd naprawić. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować przepis i podzielić się z Nami zdjęciami wypieku.
Usuńna bogoato :D
OdpowiedzUsuńW końcu Święta są raz w roku ;-)
UsuńŚwietnie wygląda, jutro mam wolny dzień więc muszę ją zrobić:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gibli:)
Czekamy z niecierpliwością na Twoje wrażenia smakowe.
UsuńBabka zrobiona i zjedzona:))
UsuńBabka hmm.... palce lizać, ku mojemu zaskoczeniu wyszła idealnie, świetnie wyrosła i była smaczna.:)) Polecam:))))
gibli:)
Cieszymy się Gibli że babka smakowała, jeśli udało Ci się uchwycić ją na zdjęciach przed zjedzeniem to zachęcamy do podzielenia się z Nami fotkami. Niedługo u Nas na blogu powstanie kącik czytelnika.
Usuń