czwartek, 3 kwietnia 2014

Drobiowe kotleciki z kaszą pęczak i szpinakiem

Mam takie dni kiedy zupełnie nie wiem co ugotować i wtedy przygotowuję różne, różniste kotleciki i właśnie na takowe dzisiaj chciałyśmy Was zaprosić.
Tym razem pomyślałam, że przygotuję je z drobiu, a dla urozmaicenia dodam kaszę pęczak, którą uwielbiamy. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę - smakowały świetnie, mąż prosił o dokładkę, a córcia zjadła z wielkim apetytem. 

 Drobiowe kotleciki z kaszą pęczak i szpinakiem



SKŁADNIKI:


1 duża pierś z kurczaka

5 ugotowanych łyżek kaszy pęczak

1 jajko
½ namoczonej w wodzie czerstwej kajzerki
1 szklanka bułki tartej
sól ziołowa
pieprz
tłuszcz do smażenia
1 garść świeżego szpinaku
70 g boczku wędzonego
czosnek granulowany


 PRZYGOTOWANIE:

Boczek kroimy w paseczki, następnie go podsmażamy i dodajemy umyty i osuszony szpinak. Całość mieszamy podsmażamy 5 minut, doprawiamy czosnkiem i pieprzem. Kurczaka mielimy,  a następnie dodajemy do niego ugotowaną kaszę pęczak, odciśniętą  czerstwą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - dodajemy podsmażony szpinak z boczkiem. 
Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę dodając 2-3 łyżki bułki tartej by masa nie była zbyt luźna.Z mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Prezentują się wyśmienicie, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy wypróbować przepis i napisać jak smakowały :) Jednocześnie zapraszamy do fotografowania potraw, które zostały przygotowane z naszych przepisów i podsyłania nam ich, już wkrótce pojawi się u nas kącik czytelników :)

      Usuń
  2. tak zwane coś z niczego a wtedy jest najlepszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) masz rację Alinko... coś z niczego i jest pysznie :)
      Pozdrawiamy

      Usuń