Mam takie dni kiedy zupełnie nie wiem co ugotować i wtedy przygotowuję różne, różniste kotleciki i właśnie na takowe dzisiaj chciałyśmy Was zaprosić.
Tym razem pomyślałam, że przygotuję je z drobiu, a dla urozmaicenia dodam kaszę pęczak, którą uwielbiamy. Całość okazała się strzałem w dziesiątkę - smakowały świetnie, mąż prosił o dokładkę, a córcia zjadła z wielkim apetytem.
Drobiowe kotleciki z kaszą pęczak i szpinakiem
SKŁADNIKI:
1 duża pierś z kurczaka
5 ugotowanych łyżek kaszy pęczak
1 jajko
½ namoczonej w wodzie czerstwej kajzerki
1 szklanka bułki tartej
sól ziołowa
pieprz
tłuszcz do smażenia
1 garść świeżego szpinaku
70 g boczku wędzonego
czosnek granulowany
PRZYGOTOWANIE:
Boczek kroimy w paseczki, następnie go podsmażamy i dodajemy umyty i osuszony szpinak. Całość mieszamy podsmażamy 5 minut, doprawiamy czosnkiem i pieprzem. Kurczaka mielimy, a następnie dodajemy do niego ugotowaną kaszę pęczak, odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - dodajemy podsmażony szpinak z boczkiem.
Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę dodając 2-3 łyżki bułki tartej by masa nie była zbyt luźna.Z mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego !!!
Prezentują się wyśmienicie, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować przepis i napisać jak smakowały :) Jednocześnie zapraszamy do fotografowania potraw, które zostały przygotowane z naszych przepisów i podsyłania nam ich, już wkrótce pojawi się u nas kącik czytelników :)
Usuńtak zwane coś z niczego a wtedy jest najlepszy obiad :)
OdpowiedzUsuń:) masz rację Alinko... coś z niczego i jest pysznie :)
UsuńPozdrawiamy