czwartek, 24 kwietnia 2014

Przekąski z pomidorkami koktajlowymi lub zwykłym pomidorem

Wszyscy już chyba wiedzą, że lubimy ciasto francuskie. Nie tylko za jego smak, ale głównie za to, że w kwadrans można z niego wyczarować różne przekąski. Pasuje w wersji na słodko, słonko, kwaśno i jak tam sobie kto jeszcze wymyśli. My bynajmniej kombinujemy z nim na różne sposoby. Dziś bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi lub ze zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają.

Przekąski z pomidorkami koktajlowymi


Przekąski z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
świeżo zmielony pieprz
sól


PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim w niedużych odległościach połówki pomidorków. Część robię z listkami natki pod pomidorem. Następnie kroimy ciasto między pomidorkami.

 Całość posypujemy delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia.





Przekąski z pomidorem


Przekąski z pomidorem

SKŁADNIKI:1/2 opakowania ciasta francuskiego2 pomidory1 jajkokilka liści szpinakusólpieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pomidora kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście, pod każdy plasterek wkładamy liść szpinaku. Kroimy ciasto na kwadraty pomiędzy plastrami pomidorów. Posypujemy z wierzchu solą i pieprzem. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut.




2 komentarze: