Dzisiaj chciałyśmy zaprosić na kruche babeczki z brzoskwiniowym musem. Takie babeczki można napełnić czym tylko zapragniemy, można je podawać nie tylko na słodko, świetnie pasują również farsze słone czy ostre. Jednak u nas dzisiaj ma być jak co środę - słodko i smacznie. Połączenie owoców i śmietany z mascarpone świetnie się wkomponowało w całość.
Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym
Kruche babeczki
SKŁADNIKI:
200 g margaryny
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 żółtka
sól
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki".
Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut.
Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy:
SKŁADNIKI:
6 brzoskwiń
150 g serka mascarpone
200 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
100 ml wrzącej wody
posypka czekoladowa
PRZYGOTOWANIE:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodałam cukier puder oraz serek - wszystko dokładnie mieszamy. W szklance rozpuszczamy żelatynę we wrzącej wodzie (100 ml wody około 2 łyżeczki żelatyny). Studzimy i dodajemy połowę do masy - dokładnie mieszamy. Powstałym kremem uzupełniamy w połowie babeczki.
Następnie przygotowujemy mus: brzoskwinie kroimy drobniutko i blendujemy, dodajemy pozostałą żelatynę, mieszamy. Powstałym musem uzupełniamy babeczki.
Dekorujemy czekoladowymi pieguskami - odstawiamy na około godzinę do lodówki
Bardzo smakowite, no i pyszne.Bardzo ładnie wyglądają,przypominają jajeczka wielkanocne.
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy
UsuńBardzo fajnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy - warto wypróbować
Usuń