środa, 23 kwietnia 2014

"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym

Dzisiaj chciałyśmy zaprosić na kruche babeczki z brzoskwiniowym musem. Takie babeczki można napełnić czym tylko zapragniemy, można je podawać nie tylko na słodko, świetnie pasują również farsze słone czy ostre. Jednak u nas dzisiaj ma być jak co środę - słodko i smacznie. Połączenie owoców i śmietany z mascarpone świetnie się wkomponowało w całość. 

Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym








Kruche babeczki 

SKŁADNIKI:

200 g margaryny
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 żółtka
sól



PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki". 
Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. 
Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut.


Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy:


SKŁADNIKI:

6 brzoskwiń
150 g serka mascarpone
200 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
100 ml wrzącej wody
posypka czekoladowa



PRZYGOTOWANIE:

Schłodzoną śmietanę  ubijamy na sztywno, dodałam cukier puder oraz serek - wszystko dokładnie mieszamy. W szklance rozpuszczamy żelatynę we wrzącej wodzie (100 ml wody około 2 łyżeczki żelatyny). Studzimy i dodajemy połowę do masy - dokładnie mieszamy.  Powstałym kremem uzupełniamy w połowie babeczki. 
Następnie przygotowujemy mus: brzoskwinie kroimy drobniutko i blendujemy, dodajemy pozostałą żelatynę, mieszamy.  Powstałym musem uzupełniamy babeczki.
Dekorujemy czekoladowymi pieguskami - odstawiamy na około godzinę do lodówki










4 komentarze: