Przeglądając blogi kulinarne dziś jeszcze wszędzie królują babki wielkanocne i mazurki, a u Nas dziś "fit". I przyznam szczerze, że nie przygotowałyśmy na dziś żadnej babki dietetycznej, ani innej słodkości w wersji light, a zdrową i smaczną przekąskę z bakłażana. Z bakłażanem miałam do czynienia tak naprawdę pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni, bo się do niego szybciutko przekonałam. I sama nie wiem czemu wcześniej nie wykorzystywałam go do dań. Wracając do dzisiejszego przepisu, roladki z bakłażana z łatwością wykona każdy. Połączenie farszu serowego z rukolą i bakłażanem sprawdziło się doskonale. Następnym razem do sera dodam jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie, bo się świetnie komponują z resztą dania.
Roladki z bakłażana
Składniki:
1 bakłażan
sól
oliwa z oliwek
100 g sera białego
100 g fety
1 łyżka mleka
pieprz kolorowy
rukola
opcjonalnie orzechy włoskie
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na cieniutkie plasterki ( z jednego wychodzi ich 8-10), układamy je na ręczniku papierowym, solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy plastry bakłażana oliwą z oliwek z każdej strony i smażymy na rozgrzanej patelni ok minuty z każdej ze stron. Ser biały i ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy ze sobą i odrobiną mleka. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Do sera można również dodać drobno posiekane orzechy włoskie.
Na każdy plaster usmażonego bakłażana nakładamy kilka rukolę i łyżkę sera, po czym zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
Czytacie w moich myślach, bo widziałam bakłażana w markecie i zastanawiałam się co z niego zrobić:):)
OdpowiedzUsuńTo się cieszymy, że trafiłyśmy z przepisem ;-)
UsuńRoladki wyglądają smakowicie, muszę takie przygotować :)
OdpowiedzUsuńPolecamy są bardzo proste w przygotowaniu
Usuń