poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Poniedziałkowy "fit" - roladki z bakłażana

Przeglądając blogi kulinarne dziś jeszcze wszędzie królują babki wielkanocne i mazurki, a u Nas dziś "fit". I przyznam szczerze, że nie przygotowałyśmy na dziś żadnej babki dietetycznej, ani innej słodkości w wersji light, a zdrową i smaczną przekąskę z bakłażana. Z bakłażanem miałam do czynienia tak naprawdę pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni, bo się do niego szybciutko przekonałam. I sama nie wiem czemu wcześniej nie wykorzystywałam go do dań. Wracając do dzisiejszego przepisu, roladki z bakłażana z łatwością wykona każdy. Połączenie farszu serowego z rukolą i bakłażanem sprawdziło się doskonale. Następnym razem do sera dodam jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie, bo się świetnie komponują z resztą dania.

Roladki z bakłażana


Składniki:
1 bakłażan 
sól 
oliwa z oliwek 
100 g sera białego 
100 g fety 
1 łyżka mleka 
pieprz kolorowy 
rukola 
opcjonalnie orzechy włoskie 

Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na cieniutkie plasterki ( z jednego wychodzi ich 8-10), układamy je na ręczniku papierowym, solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy plastry bakłażana oliwą z oliwek z każdej strony i smażymy na rozgrzanej patelni ok minuty z każdej ze stron. Ser biały i ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy ze sobą i odrobiną mleka. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Do sera można również dodać drobno posiekane orzechy włoskie. 


Na każdy plaster usmażonego bakłażana nakładamy kilka rukolę i łyżkę sera, po czym zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.


4 komentarze:

  1. Czytacie w moich myślach, bo widziałam bakłażana w markecie i zastanawiałam się co z niego zrobić:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Roladki wyglądają smakowicie, muszę takie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń