sobota, 26 kwietnia 2014

Krokiety z pieczarkami

Od zawsze wiadomo, że krokiety to świetny pomysł na obiad czy też ciepłą kolację. Podstawą dobrych krokietów jest naleśnik, ile ja się naszukałam dobrego przepisu na naleśniki ... Tak, tak .. szukałam takiego przepisu, który będzie dla mnie idealnym. Naleśniki mają być cieniutkie, dobrze się zwijać i nie pękać. Udało mi się uzyskać taki efekt i dzisiaj dziele się nim z Wami przy okazji tych oto krokietów. Farsz klasyczny bo pieczarkowy. 

Krokiety z pieczarkami




SKŁADNIKI:

naleśniki:
2 jajka
szczypta soli
2 szklanki mleka
1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
2 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia

farsz:
1 cebula biała
1,2 kg pieczarek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju

panierka:
1 jajko
¾ szkl mleka
sól i kolorowy pieprz do smaku
1 ½ szklanki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: 
Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy przez 2 minut. Dolewamy mleko i wodę i ponownie miksujemy około 1 minuty. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy ciasto na minimum 15 minut. 
Następnie smażymy cienkie naleśniki. 



Przygotowujemy farsz: 
Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu dość dużym podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i ją szklimy tyle by nie była surowa ale nie ma być zarumieniona, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą i pieprzem – dusimy całość do miękkości pieczarek. 


Przygotowujemy panierkę:
 Na talerz wbijamy jajko, dodajemy mleko, sól i pieprz – mieszamy całość do połączenia składników. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. 



Na naleśniku układamy porcję pieczarek.




Zwijamy naleśnika w kopertę. 
Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. 
Smażymy na złoty kolor na niewielkim ogniu z dwóch stron. 



Podajemy np z barszczykiem czerwonym.






2 komentarze:

  1. Kochane, przepis broni się sam, ale talerz - zazdraszczam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! A talerz jeden z Naszych ulubionych, szczególnie do zdjęć!

      Usuń