wtorek, 11 marca 2014

Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą

Ziemniaki są warzywem, które z powodzeniem można nafaszerować i zapiec. W efekcie wyglądają rewelacyjnie i tak tez smakują. Możemy bawić się smakiem gdyż gama smakowych farszy jest nieograniczona. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować połączenie ziemniaków z kapustą i polędwicą łososiową a całość zapieczona pod mozzarellą. Jaki efekt? Wizualnie super .. a smakowo? Aby się przekonać polecamy je przygotować :) 


Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą




SKŁADNIKI:

2 duże ziemniaki
10 dag kapusty włoskiej
2 plastry łososiowej polędwicy wieprzowej
koperek
sól
pieprz
4 plastry mozzarelli
szczypiorek i sałata do podania

 PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut.
Kapustę szatkujemy, polędwice kroimy w kostkę, koperek siekamy. Do garnka przekładamy kapustę podlewamy wodą i podduszamy, odlewamy wodę podlewamy świeżą, dodajemy polędwicę i dusimy przez kwadrans. Następnie dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem. 

Z

iemniaki przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek 


Wydrążone ziemniaki wypełniamy  farszem z kapusty.


Ziemniaki przykrywamy plastrem mozzarelli 


Zapiekamy przez około 20 minut w nagrzanym do 240 stopni piekarniku. 


Podajemy z sałatą posypując szczypiorkiem.



2 komentarze:

  1. Na pewno smaczne są takie ziemniaki.Jestem jakiś zamulony.Najpierw pomyślałem o wędzonej polędwicy z łososia i pomyślałem,odważny przepis.Oczywiście chodzi o polędwicę wędzoną wieprzową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, chodzi o wędzoną polędwicę wieprzową :) Polecamy wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń