poniedziałek, 10 marca 2014

Poniedziałkowy "fit" - kapuśniaczek

Dziś bez zbędnych wstepów i ideologii serwujemy kapuśniaczek w odchudzonej wersji. Gotowany na filecie z kurczaka i z dodatkiem pieczarek. Zdrowa i pożywna zupka na rozpoczęcie tygodnia.

Kapuśniaczek


SKŁADNIKI:
1 mały filet z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
500 g kapusty kiszonej
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
majeranek
200 g pieczarek
500 g ziemniaków

Przygotowanie:
Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i filet z kurczaka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku do miękkości po czym odcedzamy. Kapustę płuczemy, kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania wrzucamy obrane pieczarki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki możemy gotować razem z zupą.




2 komentarze: