niedziela, 9 marca 2014

Bułeczki meksykańskie

Bułeczki te, mimo iż drożdżowe to zrobione bardzo szybko. Właściwie gdy drożdże wyrastały zrobiłam farsz, a później już pozostało tylko połączyć składniki i upiec. Bułeczki były bardzo smaczne z lekko pikantnym nadzieniem, którego nikt się nie spodziewał.

Bułeczki meksykańskie



SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
120 ml mleka
50 ml oleju
sól prowansalska
2 jajka
2 laski kiełbasy wiejskiej
puszka groszku
puszka fasolki czerwonej
puszka kukurydzy
100 g przecieru pomidorowego
1 łyżka pasty paprykowej
kilka kropli tabasco
pieprz
czarnuszka

Przygotowanie:
 Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy i odkładamy do wyrośnięcia. Do mąki, szczypty soli, jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto przekrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, u mnie było to 8 kawałków, z każdej części robimy płaski placuszek, na środek którego nakładamy farsz i zamykamy tworząc bułeczkę.

  
 Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
  
 
 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 20 minut.

Smacznego!!


6 komentarzy: