Dziś Nasza kolejna prosta i szybka wariacja na wykorzystanie ciasta francuskiego do przekąsek. Jednocześnie jest to dowód na to, że jeżeli mamy w domu opakowanie ciasta francuskiego, a do tego praktycznie pustą lodówkę to możemy zrobić coś ciekawego. Do przekąsek wykorzystałam cebulę zwykłą i czerwoną bo akurat takie miałam, ale mogą być dwie zwykłe lub czerwone, nie ma to większego znaczenia.
Cebularze z ciasta francuskiego
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 jajka
1 cebula zwykła
1 cebula czerwona
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
keczup do podania
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka i nakłuwamy je widelcem. Cebule kroimy na plasterki i rozdzielamy na krążki. Na każde kółko ciasta nakładamy krążek cebuli i zwijamy boki do środka. Resztę cebul (mniejsze krążki) kroimy w drobną kostkę. Jajka rozmącamy z jogurtem, dodajemy pokrojoną cebulę, zioła, sól i pieprz. Ciasto przełożyć do papilotek, do środka wlać łyżką jajko z cebulą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem.
O jakie ładne i pewnie smaczne
OdpowiedzUsuńDziękujemy, były smaczne!!
UsuńChodzą za mną od jakiegoś czasu cebularze, muszę się zmobilizować:))
OdpowiedzUsuńTe nie są takie tradycyjne, bo z ciasta francuskiego, bardzo proste i szybkie, więc może będzie łatwiej się zmobilizować.
Usuńale super! :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się, taka przekąska! :)
Cieszymy się, zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się z Nami efektami na zdjęciu ;-)
UsuńBardzo ciekawy pomysł. Muszę koniecznie wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecamy!!
Usuń