W cotygodniowym cyklu "słodkie środy" chciałyśmy zaprosić Was na coś innego niż zwykle. Mianowicie na słodkie ciasto, którego jednym z podstawowych składników jest warzywo.
Szpinakowe ciasto robi furorę w mojej rodzinie jak i w kręgu przyjaciół i znajomych. Niejedna osoba nie uwierzyła, że w słodkich wypiekach można "przemycić" szpinak :) Sami oceńcie jak wygląda i koniecznie skuście się by je przygotować ... będziecie zadowoleni.
Leśny mech z owocami granatu
SKŁADNIKI:
1 ½ szklanki mąki krupczatki
¾ szklanki mąki tortowej
3 jajka
1 szklanka cukru białego
1 1/3 szklanki oleju
1 1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g szpinaku mrożonego
350 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 – 3 łyżki cukru pudru
1 owoc granatu
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak przekładamy na sito i dokładnie odsączamy. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je dodając cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 55 - 60 minut. Przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, oraz przestudzoną żelatynę. Z przestudzonego ciasta odcinamy wierzch – rozdrabniamy go. Na ciasto wykładamy masę, całość obsypujemy pokruszonym ciastem z odciętego wierzchu i dekorujemy owocami granatu. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Nigdy nie przypuszczałam że zakocham się w smaku szpinaku. Ciasto upiekła moja mama, zostałam jego wielbicielką. K.S
OdpowiedzUsuń.... to tak jak mój maż on do dzisiaj nie wierzy że przemyciłam w cieście szpinak :)
UsuńPozdrawiamy
uwielbiam to ciasto, tyle, że zamiast granatu daję maliny
OdpowiedzUsuńMalinki to świetna alternatywa :) Też takie lubimy :)
UsuńBardzo mi się podoba ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecamy :))
UsuńMusze wyprobowac bo fajnie wyglada:)
OdpowiedzUsuńCzekamy na Twoje wrażenia po upieczeniu ciasta
UsuńKoniecznie muszę wypróbować. To ciasto kusi mnie już od dłuższego czasu;)
OdpowiedzUsuńPolecamy, leśny mech za każdym razem robi furorę :))
Usuń