Dziś w ramach Naszego środowego cyklu prezentujemy babeczki. Nic wymyślnego, ot zwyczajne babeczki majonezowe z dodatkiem smakowego budyniu, ale chciałyśmy pokazać prosty sposób dekorowania lukrem plastycznym. Babeczki te pochodzą z Naszych już dość archiwalnych zbiorów, ale są świetnym przykładem wykorzystania lukru plastycznego "dla początkujących". Lukier ten coraz częściej można kupić w sklepach stacjonarnych czy internetowych. Można też go zrobić samemu, ale to już troszkę bardziej skomplikowane i przepis na taki lukier innym razem. Do zrobienia dekoracji użyta został zwykła, mała foremka do ciasteczek w kształcie kwiatka, więc nie trzeba posiadać ani specjalnego sprzętu ani zdolności, aby je wykonać.
Wiosenne babeczki budyniowe
SKŁADNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki majonezu
1 budyń malinowy
70 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
1 łyżka mleka
lukier plastyczny
cukrowe perełki
PRZYGOTOWANIE:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki majonezu
1 budyń malinowy
70 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
1 łyżka mleka
lukier plastyczny
cukrowe perełki
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i budyniem w proszku. Do jajek dodajemy majonez i miksujemy całość, a następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle miksując. Przekładamy masę do foremek lub papilotek i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni.
Miękkie masło mieszamy z cukrem pudrem, gdy składniki będą wstępnie połączone dodajemy mleko. Mieszamy i tak dozujemy cukier puder aby uzyskać gęsty lukier maślany. Babeczki studzimy a następnie smarujemy przygotowanym lukrem. Masę plastyczną cienko wałkujemy i foremką wycinamy małe kwiatuszki. Kwiatki przykładamy do lukru i w środek każdego dość głęboko wbijamy cukrową perełkę, aby przytrzymywała kwiatek. Babeczki przechowujemy w lodówce. Po schłodzeniu lukier maślany twardnieje i kwiatki bardzo dobrze się trzymają babeczki.
Z tego przepisu wychodzi 6 babeczek.
Odrazu czuć wiosnę :)
OdpowiedzUsuńTaki był właśnie plan, aby przywołać wiosnę...
Usuńojej, co za cuda! piękne babeczki :]
OdpowiedzUsuńDziekujemy!
UsuńBardzo wiosenne babeczki :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie miały być. Pozdrawiamy!
UsuńBardzo słodkie te babeczki, i takie wiosenne:)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do przygotowania i podzielenia się wrażeniami.
Usuńprzepiękne wyszły Wam te babeczki!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Cieszymy się, że się podobają! Pozdrawiamy
Usuń