Dziś szybka, kolorowa i wiosennie wyglądająca sałatka, której cała filozofia polega na ładnym ułożeniu na talerzu wszystkich składników. Polecam na niezapowiedzianych gości, wiosenne spotkania i letnie pikniki.
Sałatka na liściach świeżego szpinaku
SKŁADNIKI:
liście świeżego szpinaku
2 jajka
8 małych kulek mozzarelli
8 pomidorków koktajlowych
1 wędzone udko z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
zielona cebulka
oliwa z oliwek
pieprz, sól
1 opakowanie mini bruschetta
2 jajka
8 małych kulek mozzarelli
8 pomidorków koktajlowych
1 wędzone udko z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
zielona cebulka
oliwa z oliwek
pieprz, sól
1 opakowanie mini bruschetta
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Liście szpinaku myjemy, osuszamy, urywamy ogonki i układamy na talerzu. Kulki mozzarelli kroimy na ćwiartki a pomidorki kroimy na połówki. Mięso z wędzonego udka dzielimy na kawałki i układamy na szpinaku, na przemian z paskami czerwonej papryki. Jajka kroimy na małe części i układamy na talerzu razem z serem i pomidorami. Wokół warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Całość posypujemy posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem, ewentualnie odrobiną soli.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Liście szpinaku myjemy, osuszamy, urywamy ogonki i układamy na talerzu. Kulki mozzarelli kroimy na ćwiartki a pomidorki kroimy na połówki. Mięso z wędzonego udka dzielimy na kawałki i układamy na szpinaku, na przemian z paskami czerwonej papryki. Jajka kroimy na małe części i układamy na talerzu razem z serem i pomidorami. Wokół warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Całość posypujemy posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem, ewentualnie odrobiną soli.
I mamy pyszną kolacyjkę.
OdpowiedzUsuńMoże być i na kolację ;-)
Usuń