Dziś w poniedziałkowym cyklu przedstawiamy kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Myślę, że taki obiadek może ubiegać się o miano zdrowego.
Spotkałam się kiedyś z pierogami z farszem z kaszy, a żeby było szybciej i łatwiej przerobiłam pomysł tego nadzienia na kotleciki. Ich smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył.
Gryczaki
SKŁADNIKI:
150 g kaszy gryczanej
100 g twarogu chudego
1 jajko
1 cebula
sól
pieprz
olej
bułka tarta
2 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszę mieszamy z twarogiem, jajkiem, cebulą.
Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy małe kotleciki i panierujemy je w bułce tartej i płatkach. Jeśli kotleciki się rozpadają można dodać do masy bułki tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju, z obu stron.
100 g twarogu chudego
1 jajko
1 cebula
sól
pieprz
olej
bułka tarta
2 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszę mieszamy z twarogiem, jajkiem, cebulą.
Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy małe kotleciki i panierujemy je w bułce tartej i płatkach. Jeśli kotleciki się rozpadają można dodać do masy bułki tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju, z obu stron.
Zdrowe i zawsze na czasie:))
OdpowiedzUsuńPolecamy!
UsuńRewelacyjny pomysł, nie widziałam nigdy takich, ale chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecamy są pyszne!
UsuńOoo super !:)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do wypróbowania
Usuń