niedziela, 16 marca 2014

Kurczak pieczony z nutą cytryny

Kurczak na naszym blogu pojawia się dość często. Obie bardzo lubimy białe mięso. Jest ono zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Pieczenie czy smażenie bądź przygotowywanie go na parze zajmuje o wiele mniej czasu niż innych mięs. 
Dzisiaj postawiłam na kurczaka, przygotowałam go w inny sposób niż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny. 

Kurczak pieczony z nutą cytryny




SKŁADNIKI:

2 udka z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki curry
1 cytryna
sól
pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy, przekrawamy udka na pół, przekładamy je do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
Do miseczki przekładamy przyprawę, paprykę, natkę pietruszki oraz curry i dodajemy sól i pieprz do smaku - mieszamy, gotową mieszanką posypujemy kurczaka. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry, obkładamy nimi kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie przekładamy kurczaka do rękawa, umieszczamy go w naczyniu do zapiekania i zapiekamy w 200 stopniach do godziny. Na ostanie 10 minut rozcinamy rękaw by kurczak ładnie się przypiek z wierzchu.

10 komentarzy:

  1. Przyznam, że wygląda fantastycznie. Lubię kurczaka jednak tak nie próbowałam - do wypróbowania zabieram. Pozdrawiam K.S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, czekamy na relację po wypróbowaniu przepisu :)

      Usuń
  2. Kurczak przygotowany w ten sposób smakuje super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak cytrusowy..coś dla mojej rodzinki. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy i zapraszamy do odwiedzania naszego Bloga :)
      Już wkrótce kolejny kurczak ;)

      Usuń
  4. Cytrynowe smaki. Jak ja to rozumiem. Lubię bardzo takie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam cytrynę ... a to połączenie było strzałem w dziesiątkę :)

      Usuń