Kurczak na naszym blogu pojawia się dość często. Obie bardzo lubimy białe mięso. Jest ono zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Pieczenie czy smażenie bądź przygotowywanie go na parze zajmuje o wiele mniej czasu niż innych mięs.
Dzisiaj postawiłam na kurczaka, przygotowałam go w inny sposób niż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny.
Kurczak pieczony z nutą cytryny
SKŁADNIKI:
2 udka z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki curry
1 cytryna
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myjemy, przekrawamy udka na pół, przekładamy je do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
Do miseczki przekładamy przyprawę, paprykę, natkę pietruszki oraz curry i dodajemy sól i pieprz do smaku - mieszamy, gotową mieszanką posypujemy kurczaka. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry, obkładamy nimi kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie przekładamy kurczaka do rękawa, umieszczamy go w naczyniu do zapiekania i zapiekamy w 200 stopniach do godziny. Na ostanie 10 minut rozcinamy rękaw by kurczak ładnie się przypiek z wierzchu.
Przyznam, że wygląda fantastycznie. Lubię kurczaka jednak tak nie próbowałam - do wypróbowania zabieram. Pozdrawiam K.S
OdpowiedzUsuńPolecamy, czekamy na relację po wypróbowaniu przepisu :)
UsuńKurczak przygotowany w ten sposób smakuje super :)
OdpowiedzUsuń:) zgadzamy się w 100%
UsuńUwielbiam !
OdpowiedzUsuńMy też :))
UsuńPozdrawiamy :)
Kurczak cytrusowy..coś dla mojej rodzinki. Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńPolecamy i zapraszamy do odwiedzania naszego Bloga :)
UsuńJuż wkrótce kolejny kurczak ;)
Cytrynowe smaki. Jak ja to rozumiem. Lubię bardzo takie połączenie ;)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam cytrynę ... a to połączenie było strzałem w dziesiątkę :)
Usuń