Jeszcze do niedawna myślałam, że kluski na parze są bardzo trudne do zrobienia i nie próbowałam się za nie zabierać. Teraz już tak nie myślę, zrobiłam raz i już wiem, że będę robiła częściej z różnymi dodatkami. W smaku wyszły bardzo dobre, kształt pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale to mój debiut w tym temacie, więc następne z pewnością będą coraz to ładniejsze ;-)
Kluski na parze z owocami
200 g mąki
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki masła
szczypta soli
2 pomarańcze
2 jabłka
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
100 ml jogurtu naturalnego
suszona mięta
Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać kilka minut z dodatkiem cynamonu. Pod koniec smażenia dodać miód, całość wymieszać. Z ciasta formować małe placuszki, na środek kłaść po łyżeczce owoców i formować kulki. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć kluski i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut. Resztę owoców wymieszać z jogurtem naturalnym i zmiksować na gładki sos. Gotowe kluski polać sosem owocowym i posypać miętą.
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki masła
szczypta soli
2 pomarańcze
2 jabłka
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
100 ml jogurtu naturalnego
suszona mięta
Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać kilka minut z dodatkiem cynamonu. Pod koniec smażenia dodać miód, całość wymieszać. Z ciasta formować małe placuszki, na środek kłaść po łyżeczce owoców i formować kulki. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć kluski i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut. Resztę owoców wymieszać z jogurtem naturalnym i zmiksować na gładki sos. Gotowe kluski polać sosem owocowym i posypać miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz