wtorek, 18 marca 2014

Domowe placki tortilla

Każdy chociaż raz w swoim życiu próbował tortilli. Jedni zakochują się w niej od pierwszego kęsa inni od drugiego. Przyznam, że nie znam nikogo, kto by jej nie pokochał. Dzisiaj chciałam zaproponować domowe placki, które są świetną bazą na wszelakie kebaby, wraps'y czy też przekąski. Kiedyś myślałam, że ich przygotowanie  zajmuje sporo czasu ... jednak przekonałam się że są szybkie, proste i smaczne :)

Domowe placki tortilli 




SKŁADNIKI:

250 ml mleka 3/2%
25 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
około 270 g mąki pszennej (tyle ile ciasto weźmie)

 PRZYGOTOWANIE:
Mleko przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy margarynę i rozpuszczamy ją podgrzewając, nie doprowadzamy do zagotowania.
 Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesypujemy do miski, dodajemy ciepłe mleko z margaryną i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski którą przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut by sobie odpoczęło. 
Następnie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy  na cienkie placki w kształcie koła (wykroiłam je dużym talerzem by były równe). 
Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron.





28 komentarzy:

  1. Wyglądają jak oryginalne sklepowe, przepis godny wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy wypróbować i czekamy na opinię po zjedzeniu smacznych placków tortilli :)

      Usuń
  2. Nigdy jeszcze sama nie próbowałam ich robić. A tu widzę, że to nie takie trudne. Wyszły Ci profesjonalnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki te są naprawdę prościutkie, zawsze się udają i są domowe, a to najważniejsze - wiem co jem ;) Pozdrawiamy i zapraszamy do wypróbowania przepisu :))

      Usuń
  3. można użyć oleju zamiast margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że nigdy nie dodawałam oleju, jeżeli nie mam margaryny dodaję masło.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Też dzisiaj robiłam domowe tortille, ale nie wyszły mi takie ładne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) polecamy wypróbować ten przepis, a będą identyczne jak nasze
      Pozdrawiamy :))

      Usuń
  5. To fakt,zrobić tortill w domu,to nie jest problem.Kiedyś robiłem bardzo dużo.Pomysł z wycięciem kulistego kształtu bardzo dobry.Bez tego nie uzyskamy jednakowego kształtu.Ja używam specjalnych obręczy metalowych.Mam kilka różnych wielkości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie mam takich obręczy ale od talerza wychodzą świetnie ;)
      Pozdrawiamy

      Usuń
  6. Świetny przepis! na pewno skorzystam! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy na relację i zdjęcie Twoich tortilli z naszego przepisu do "kącika czytelników" który już wkrótce :)

      Usuń
  7. naprawdę polecam, wyszły super ;D ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że przepis się sprawdził :)
      Pozdrawiamy

      Usuń
  8. Właśnie dzisiaj robiłam tortille z waszego przepisu.Wyszły super pierwszy raz robiłam tortille i pierwszy jadłam.Super przepis dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ciesze się, że placki się udały
      Pozdrawiam

      Usuń
  9. A czy packi można zrobić dzień wcześniej a następnego dnia włożyć do piekarnika ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Jedynie po przygotowaniu przechowaj je w zamknięciu, ja przechowywałam zawinięte w folii spożywczej, na drugi dzień były świeże jak pierwszego dnia.

      Usuń
  10. PRZEPIS, TAK PROSTY,ZE NA BANK Z NIEGO SKORZYSTAM. JAK TO MIŁO ZE KTOS DZIELI SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI. POZDARWIAM

    OdpowiedzUsuń
  11. Dlaczego z MARGARYNĄ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało możesz dodać masło jeżeli MARGARYNA Cię razi, my lubi tortillę z margaryną i dlatego ona w przepisie :)
      Pozdrawiamy :))

      Usuń
  12. Zamiast mąki pszennej ..jaka inną mogę zastąpić?😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze używam mąki pszennej, może warto spróbować z kukurydzianą lub orkiszową ?

      Usuń
  13. Mam taki sam przepis tylko używam masła, zawsze wychodzi. A do wycinania używam tortownicy 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) pomysł z tortownica również fajny ...

      Usuń
  14. Chętnie bym zjadła. A przy diecie bg z jaką mąką by wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm a jaką możesz ? musisz pokombinować bo zawsze robię wg tego przepisu

      Usuń