Każdy chociaż raz w swoim życiu próbował tortilli. Jedni zakochują się w niej od pierwszego kęsa inni od drugiego. Przyznam, że nie znam nikogo, kto by jej nie pokochał. Dzisiaj chciałam zaproponować domowe placki, które są świetną bazą na wszelakie kebaby, wraps'y czy też przekąski. Kiedyś myślałam, że ich przygotowanie zajmuje sporo czasu ... jednak przekonałam się że są szybkie, proste i smaczne :)
Domowe placki tortilli
SKŁADNIKI:
250 ml mleka 3/2%
25 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
około 270 g mąki pszennej (tyle ile ciasto weźmie)
250 ml mleka 3/2%
25 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
około 270 g mąki pszennej (tyle ile ciasto weźmie)
PRZYGOTOWANIE:
Mleko przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy margarynę i rozpuszczamy ją podgrzewając, nie doprowadzamy do zagotowania.
Mleko przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy margarynę i rozpuszczamy ją podgrzewając, nie doprowadzamy do zagotowania.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesypujemy do miski, dodajemy ciepłe mleko z margaryną i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski którą przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut by sobie odpoczęło.
Następnie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła (wykroiłam je dużym talerzem by były równe).
Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron.
Wyglądają jak oryginalne sklepowe, przepis godny wypróbowania
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować i czekamy na opinię po zjedzeniu smacznych placków tortilli :)
UsuńNigdy jeszcze sama nie próbowałam ich robić. A tu widzę, że to nie takie trudne. Wyszły Ci profesjonalnie :)
OdpowiedzUsuńPlacki te są naprawdę prościutkie, zawsze się udają i są domowe, a to najważniejsze - wiem co jem ;) Pozdrawiamy i zapraszamy do wypróbowania przepisu :))
Usuńmożna użyć oleju zamiast margaryny?
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy nie dodawałam oleju, jeżeli nie mam margaryny dodaję masło.
UsuńPozdrawiam :)
Też dzisiaj robiłam domowe tortille, ale nie wyszły mi takie ładne:)
OdpowiedzUsuń:) polecamy wypróbować ten przepis, a będą identyczne jak nasze
UsuńPozdrawiamy :))
To fakt,zrobić tortill w domu,to nie jest problem.Kiedyś robiłem bardzo dużo.Pomysł z wycięciem kulistego kształtu bardzo dobry.Bez tego nie uzyskamy jednakowego kształtu.Ja używam specjalnych obręczy metalowych.Mam kilka różnych wielkości.
OdpowiedzUsuńNiestety, nie mam takich obręczy ale od talerza wychodzą świetnie ;)
UsuńPozdrawiamy
Świetny przepis! na pewno skorzystam! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzekamy na relację i zdjęcie Twoich tortilli z naszego przepisu do "kącika czytelników" który już wkrótce :)
Usuńnaprawdę polecam, wyszły super ;D ^_^
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że przepis się sprawdził :)
UsuńPozdrawiamy
Właśnie dzisiaj robiłam tortille z waszego przepisu.Wyszły super pierwszy raz robiłam tortille i pierwszy jadłam.Super przepis dzięki
OdpowiedzUsuń:) ciesze się, że placki się udały
UsuńPozdrawiam
A czy packi można zrobić dzień wcześniej a następnego dnia włożyć do piekarnika ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Jedynie po przygotowaniu przechowaj je w zamknięciu, ja przechowywałam zawinięte w folii spożywczej, na drugi dzień były świeże jak pierwszego dnia.
UsuńPRZEPIS, TAK PROSTY,ZE NA BANK Z NIEGO SKORZYSTAM. JAK TO MIŁO ZE KTOS DZIELI SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI. POZDARWIAM
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować...
UsuńPozdrawia :)
Dlaczego z MARGARYNĄ?
OdpowiedzUsuńŚmiało możesz dodać masło jeżeli MARGARYNA Cię razi, my lubi tortillę z margaryną i dlatego ona w przepisie :)
UsuńPozdrawiamy :))
Zamiast mąki pszennej ..jaka inną mogę zastąpić?😊
OdpowiedzUsuńZawsze używam mąki pszennej, może warto spróbować z kukurydzianą lub orkiszową ?
UsuńMam taki sam przepis tylko używam masła, zawsze wychodzi. A do wycinania używam tortownicy 😉
OdpowiedzUsuń:) pomysł z tortownica również fajny ...
UsuńChętnie bym zjadła. A przy diecie bg z jaką mąką by wyszło?
OdpowiedzUsuńHmmm a jaką możesz ? musisz pokombinować bo zawsze robię wg tego przepisu
Usuń