Dziś w poniedziałkowym "ficie" przedstawiamy pomysł na szybką, zdrową, chudą wędlinę do kanapek. Filet z kurczaka świetnie sprawdza się w tej roli, wystarczy dodać do niego ulubione zioła i przyprawy i upiec w rękawie do pieczenia.
Domowa wędlina z kurczaka
SKŁADNIKI:
1 duży podwójny filet z kurczaka
2 łyżki musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
suszona natka pietruszki
2 łyżki musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
suszona natka pietruszki
Przygotowanie:
Podwójny filet z kurczaka podzielić na dwie części, umyć i osuszyć. Musztardę wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Mięso nasmarować przygotowaną marynatą z obu stron i włożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć rękaw i włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie zrobić kilka małych dziurek w rękawie i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok pół godziny. Wystudzoną wędlinę pokroić na plasterki.
Podwójny filet z kurczaka podzielić na dwie części, umyć i osuszyć. Musztardę wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Mięso nasmarować przygotowaną marynatą z obu stron i włożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć rękaw i włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie zrobić kilka małych dziurek w rękawie i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok pół godziny. Wystudzoną wędlinę pokroić na plasterki.
Super pomysł, muszę zrobic taką wędlinkę.
OdpowiedzUsuńPolecamy, jest bardzo smaczna.
Usuńkurczak pyszny w każdej wersji :D
OdpowiedzUsuńZiołowa-jedna z lepszych :)
Nam też ziołowa smakuje.
UsuńCzęsto piekę coś takiego.Jest delikatna i jak to się mówi,wiem co jem.
OdpowiedzUsuńDokładnie, nie ma to jak domowe wyroby.
Usuń